Svet

Internet korisnici osećaju veliku potrebu da zaštite svoje najbliže

Novim istraživanjem koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International utvrđeno je da 30 odsto roditelja smatra da nema kontrolu nad sadržajem koji njihova deca koriste na internetu, pri čemu je 33 odsto njih zabrinuto da je naviknutost njihove dece na internet prerasla u neku vrstu zavisnosti. Pored toga, mnogi ispitanici se brinu da bi njihovi digitalno aktivni roditelji, koji pripadaju starijoj generaciji stanovništva, mogli biti izloženi raznim ranjivostima.  

Preko polovine (52 odsto) ispitanika veruje da se njihova deca suočavaju sa sve većim brojem pretnji na internetu. Najveća briga jeste rizik da će se deca susresti sa neprikladnim ili eksplicitnim sadržajem (41 odsto), dok je blizu dve trećine (55 odsto) ispitanika uvereno da deca imaju neometan pristup takvoj vrsti sadržaja.

Fears

Međutim, roditelji smatraju da su njihova deca izložena i drugim pretnjama, kao što je susret ili komunikacija sa sumnjivim i nepoznatim osobama (34 odsto) i da će na internetu otkriti previše ličnih informacija (40 odsto). Oko 33 odsto ispitanika strahuje da će njihova deca postati zavisna od interneta i da će previše vremena provoditi za računarom.

Čak 32 odsto roditelja smatra da je najveća onlajn pretnja susret dece sa malver virusima, i da oni verovatno neće uspeti da ih prepoznaju. Problem koji dodatno zabrinjava roditelje jeste sajber maltretiranje, koje može imati štetan i dugotrajan uticaj na život deteta, i to je stav čak 39 odsto ispitanih roditelja.

Pored ovih direktnih pretnji kojima su izložena deca, roditelji takođe brinu da pristup dece internetu bez roditeljskog nadgledanja može imati štete i za druge članove porodice, na primer poredstvom slučajnog brisanja ili gubitka podataka (24 odsto), ili stvaranjem dodatnih neželjenih troškova (26 odsto) koji nastaju kupovinom u okviru aplikacija, kroz video igrice ili na neki drugi način.

Oko 51 odsto ispitanika ima roditelje koji pripadaju straijoj generaciji i koji redovno koriste internet. Više od polovine odraslih korisnika (26 odsto ukupnog broja ispitanika) zabrinuto je zbog rizika sa kojima se mogu susresti njihovi roditelji i koje neće moći adekvatno da reše. Ispitanici čiji su roditelji (bake i deke) digitalno aktivni (16 odsto ispitanika) smatraju da su oni više nego deca izloženi pretnjama, pri čemu je dve trećine njih (11 odsto ukupnog broja ispitanika) zabrinuto kada je u pitanju sadržaj sa kojim se susreću njihovi najstariji članovi porodice.

Među najvećim brigama odraslih internet korisnika jesu rizik od susreta sa malver virusima (50 odsto) ili lažnim veb stranicama i i-mejl porukama (51 odsto), gubitak novca usled prevare ili kriminalnih aktivnosti (43 odsto), targetiranje pomoću lažnih ponuda (51 odsto), pa čak i špijuniranje (36 odsto). Kao i mlađi korisnici interneta, stariji ljudi su takođe izlođeni internet pretnjama kao što su susreti sa nepoznatim i sumnjivim osobama (21 odsto) ili eksplicitnim sadržajem (20 odsto).

„Zaštitnički stav je deo roditeljskog instinkta, ali internet okruženje diktira nova pravila. Našim istraživanjem ustanovljeno je da roditelji strahuju da se njihova deca suočavaju sa sve većim brojem onlajn pretnji, pri čemu im je dostupan sadržaj koji nije prethodno regulisan. Zabrinjavajući su rezultati istraživanja koji ukazuju na to da jedan od pet roditelja ne preduzima nikakve korake kako bi zaštitio svoje dete, a da više od polovine njih (58 odsto) čak i ne razgovara sa decom o potencijalnim onlajn pretnjama. S obzirom na to da je sve veći broj odraslih korisnika zabrinut zbog pretnji kojima mogu biti izloženi stariji ukućani, naročito u formi prevara i malver virusa, veoma je bitno da korisnici poseduju adekvatna softverska rešenja i podrušku koja im je neophodna da zaštite svoje najbliže ukućane”, izjavio je Dejvid Em (David Emm), glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.

Kompanija Kaspersky Lab podstiče roditelje da primene pristup koji kombinuje bezbednosna rešenja sa edukacijom i komunikacijom. Softversko rešenje sa fokusom na porodicu predstavlja najbolju bezbednosnu mrežu koja efikasno štiti najmlađe kada roditelji nisu u njihovoj blizini, ali i starije korisnike od pretnji kojih oni nisu ni svesni. Međutim, pored toga bitno je da deca, kao i stariji članovi porodice, razumeju na koji način treba da se zaštite. To podrazumeva da znaju kojih pretnji treba da se čuvaju, kako da blokiraju pokušaje neovlašćenog pristupa i na koji način da izbegnu uznemiravajuć sadržaj. Povrh svega, kompanija Kaspersky Lab savetuje roditelje (ali i stariju decu) da pored softverskih rešenja i edukacije uvek budu otvoreni za razgovor sa svojim ukućanima o svakoj vrsti rizičnog ponašanja na internetu.

Dva softverska rešenja kompanije Kaspersky Lab, Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 i Kaspersky Total Security – multi-device sadrže i specijalne opcije za roditeljsku kontrolu koje će pomoći korisnicima da zaštite svoje ukućane od onlajn pretnji, blokiraju sajtove i aplikacije sa neželjenim sadržajem i ograniče količinu informacija koje mogu da dele sa ostalim internet korisnicima.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje