Događaji Svet

Intel noviteti na IDF dogadjaju

Intel otvara nove mogućnosti za programere kako se računarstvo širi na sve oblasti ljudskog života

Intel® RealSense™ tehnologija se širi na nove platforme i uređaje

Premijera takmičarskog rijaliti programa“America’s Greatest Makers“ zakazana za 2016. godinu

3D XPoint™  donosi rešenja za skladištenje i memoriju sa Intel® Optane™ tehnologijom

INTEL DEVELOPER FORUM, San Francisko – U uvodnom obraćanju na Intel Developer Forumu (IDF), Brajan Krzanič generalni direktor Intela,  istakao je nove proizvode, alate i programe koji podržavaju rastuću personalizaciju računarstva i opisao je trendove u stvaranju novih šansi za programere.

idf15_bk_keynote_04

Krzanič je rekao da računarstvo postaje sve personalizovanije, poboljšavaljući skoro sve aspekte života. “Kompjuteri su na našim stolovima, u našim torbama, u našoj odeći, u našim kućama i u našim telima. Ne samo da postaju pametniji i sve više povezani, već počinju da dobijaju neki smisao i postaju produžetak nas samih.”  Ekosistem koji se gradi oko Intela ukazuje na rastuće šanse računarstva. Krzanič je ukazao na mnoge ključne proizvode, tehnologije i alate kompanije Intel koji će omogućiti programerima da ožive najraznovrsnija iskustva.

Fingers_Curie_Blue

Brajan Krzanič je predstavio veliki broj novosti u vezi sa Intel® RealSense™ tehnologijom koja će omogućiti opcije dubinskog očitavanja (depth sensing) na više uređaja i aplikacija i najavio je nove saradnje u oblasti obezbeđivanja Interneta Stvari (Internet of Things-IoT), uz dodatak programa i seta alata za programere pomoću kojih bi ubrzali pronalaženje industrijskih IoT rešenja za tržište. Što se tiče visoko personalizovanog sveta prenosivih računara Krzanič je izneo podatke o  Intel® Curie™ modulu i najavio novi rijaliti takmičarski program – “America’s Greatest Makers,”, u produkciji generalnog direktora United Artists Media Group* Marka Barneta, koji se pojavljuje širom vodećih mreža i u vlasništvu Turner Broadcasting*.

idf15_bk_keynote_02

Svake godine na IDF događaju Intel deli svoju viziju budućnosti tehnoloških inovacija sa programerima i partnerima koji će kreirati proizvode, upravljati sistemima, proizvesti filmove, napraviti igračke i uređaje koji će ljudima pružiti neverovatan doživljaj. U nastavku se nalaze ključne tačke ovogodišnjeg foruma.

Ključne tačke IDF 2015:

  • Intel RealSense tehnologija će biti dostupna na velikom broju platformi, pružajući više mogućnosti programerima da kreiraju nove hardvere i softvere sa dubinskim očitavanjem (depth sensing). Pored Windows* i Android* sistema, programeri će moći da koriste Intel RealSense tehnologiju sa Mac OS X*, ROS*, Linux*, Scratch*1, Unity*, XSplit*, OBS*, Structure SDK*, OSVR*, Unreal Engine 4* i Google’s Project Tango*. Takođe, veliki broj programera, uključujući Razer*, XSplit i Savioke* je najavio nove platforme, periferna i druga rešenja zasnovana na Intel RealSense tehnologiji.
  • U saradnji sa kompanijom Google*, Intel uvodi inovacije u mobilno dubinsko očitavanje (depth sensing) kombinujući Project Tango kompanije Google i RealSense tehnologije kompanije Intel u programerskom kompletu Android smartphone kit. Komplet za programere Intel RealSense Smartphone sadrži Google Project Tango koji omogućava nova iskustva, uključujući unutrašnju navigaciju i područje učenja, virtuelnu stvarnost, 3D skeniranje i još mnogo toga. Set za programere će biti objavljen krajem ove godine.
  • U produkciji takmičarskog rijaliti programa“America’s Greatest Makers” Intel sarađuje sa United Artists Media Group Marka Barneta i Turner Broadcasting , a premijera ovog rijalitija zakazana je za prvu polovinu 2016. godine. Učesnici takmičenja nadmetaće se za nagradu od milion dolara, a njihov zadatak je da osmisle prenosivu tehnologiju i smart povezane uređaje koje pokreće Intel Curie modul.
  • Intel je predstavio Intel® OptaneTM tehnologiju, koja je bazirana na revolucionarnoj 3D XPointTM  neizbrisivoj memoriji u kombinaciji sa naprednim kompanijskim sistemom memorijske kontrole, interfejs hardvera i softvera IP, kako bi se oslobodio ogroman potencijal performansi predstojećih proizvoda. Intel Optane tehnologija prvi put će se pojaviti 2016. godine u obliku novih visoko izdrživih Intel memorijskih diskova. Nova generacija memorijske tehnologije će takođe pokretati novu liniju Intel DIMM dizajniranu za novu generaciju Intelovih platformi za podatke.  
  • Fossil Group* je prikazala tri poizvoda zasnovana na Intel tehnologiji, koji su rezultat njihove saradnje sa kompanijom Intel, prvi put najavljene u septembru 2014. godine, uključujući i Android Wear modele. Proizvodi će biti dostupni krajem ove godine.
  • Intel je najavio novu softversku platformu dizajniranu specijalno za Intel Curie module koja uključuje sve hardvere, firmvere, softvere i SDK aplikacije koje omogućavaju različita iskustva na uređajima. Intel IQ Software kompleti će podržati buduće verzije ove platforme.  

Dodatni izvori

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.