Svet

Gradovi kao motor organske proizvodnje hrane

Grad Beč postao je suosnivač evropske mreže organskih gradova „Organic Cities Network Europe“ koja je inicirana početkom januara ove godine. Udruženje nekoliko evropskih gradova i opština postavilo je cilj da gradskom stanovništvu obezbedi organsku hranu i podstiče njen uzgoj. „Beč u ovoj oblasti prednjači već nekoliko godina, kako po uzgoju na brojnim sopstvenim površinama, tako i po ekološkom i održivom programu nabavke ekoloških proizvoda ´ÖkoKauf Wien´“, kaže članica gradskog veća za životnu sredinu, Uli Zima.

Tako Grad Beč već 20 godina kupuje i koristi ekološke proizvode – to se odnosi pre svega na organske prehrambene proizvode ali i na mnoge druge proizvode od tekstila do građevinskog materijala. „Članstvo u mreži „Organic Cities Network Europe“ je sledeći važan korak u podsticanju organske proizvodnje hrane, gde Beč kao vredan partner svakako može da pomogne sa mnogo stručnog znanja i iskustva“, dodaje Zima.

Miteinander Bio-Garteln lernen: Die Bio Forschung Austria veranstaltet einen praktischen Kurs zum Bio-Gartenbau vom Säen bis zur Ernte!

„Partnerski gradovi imaju zajednički cilj – poboljšanje kvaliteta života svojih građana, tako što će pristup organskim proizvodima dobrog kvaliteta biti omogućen svima“, istakao je odbornik Jozef Tauher, koji je u pariskoj Skupštini grada potpisao osnivački dokument. „Velika je stvar to što će stanovništvo Beča biti snabdeveno regionalnim, organskim i zdravim namirnicama. Kvota snabdevenosti organskim proizvodima u Beču iznosi 50 % u obdaništima i 30 % u bolnicama“, navodi Tauher. Od ostalih učlanjenih gradova tu su Pariz, Milano, Nirnberg, Poreč i region Pijemont.

Od 2000. godine evropski gradovi i opštine imaju sve važniju ulogu u podsticanju organske poljoprivrede i organskih proizvoda. Tako se na lokalnom nivou nalazi dosta stručnog znanja i iskustva o tome kako se može doprineti agrarnoj politici.    

Copyright

Bioforschung Austria/BPWW / Lemberger

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.