Svet

Grad koji je nikao u pustinji – Dubai

Dubai (arap. دبيّ) je jedan od najvećih emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Glavni grad ovog emirata se takođe zove Dubai i u njemu živi oko 1.241.000 stanovnika. Dubai je pored Abu Dabija najveća teritorija u emiratima. Dubai i Abu Dabi su jedina dva emirata koja još uvijek imaju pravo veta kada je u pitanju nacionalana sigurnost. Dubai se prvi put spominje 1095, a najstarije naselje potiče iz 1799. Poznat je u svetu kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.

Dubai se nalazi u Ujedinjenim Arapskim emiratima i smešten je na obali Persijskog zaliva. Nadmorska visina mu je 16 m. Emirat Dubai se graniči sa emiratima: Abu Dabi na jugu,Šardžahom na severoistoku i sultanatom Oman na jugoistoku. Hata, mala enklava ovog emirata je okrušena sa tri strane sultanatom Oman i emiratima Ajman i Ras Al Khaimah. Persijski zaliv čini zapadnu obalu emirata. Dubai zazuzima površinu od 4.114 km² što predstavlja značajno povećanje zemljišta u odnosu na početnih 3.880 km². Razlika u površini dobijena je zahvaljujući otimanju zemljišta od mora i vađenju peska sa morskog dna.

Dubai leži u Arabijskoj pustinji, ali mu se topografski izgled drastično razlikuje od same pustinje po tome što je predeo oko Dubaija prošaran peščanim pustinjskim predelima, dok u ostalim delovima, a naročito na južnim, preovladava peščana pustinja. Pesak, koji se uglavonm sastoji od zdrobljenih školjki i korala, je sitan, čist i beo. Istočno od grada, solju prekriveno obalsko područje, poznato i kao sabkha, predstavlja put do dina kako na severu tako i na jugu. U smeru istoka nalaze se više dine koje zbog gvozdenog oksida u sebi imaju crvenu boju.

Ravna peščana pustinja vodi na zapad do planine Hadžar, koja se pruža duž granice Dubaija sa Omanom i Hatom. Lanac Zapadni Hadžar je neplodan, neravan i porušen predeo, čiji planinski vrhovi dostižu visini na pojedinim mestima i do 1.300 metara.

Dubai nema prirodnu reku ili oaze, ali ima prirodan zaton, nazvan reka Dubai, koji je vremenom proširivan i produbljivan tako da sad predstavlja siguran plovni put i za velike brodove koji njime plove. Dubai takođe ima i nekoliko klisura i izvora vode koji nastaju u planinama Zapadnog Hadžara. Ogromno more i peščane dine prekrivaju veći deo južnog Dubaija i vode u pustinju poznatu kao Prazana četvrtina.

Seizmički Dubai je u veoma stabilnoj zoni, nedaleka seizmička linija koja je udaljena 200 km od Ujedinjenih Arapskih Emirata gotovo da i nema uticaja na seizmička dešavanja u Dubaiju. Stručnjaci takođe predviđaju da ne postoji opasnost od nastanka cunamija jer voda Persijskog zaliva nije dovoljno duboka za nastajanje cunamija.

Vode Dubaia su dom za preko 300 vrsta riba, uključujući tropske ribe, zatim meduze, korale, delfine, kitove i ajkule. Različite vrste kornjača takođe mogu biti pronađene u regionu, uključujući i Hawksbill i zelenu kornjaču koja se nalazi na listi zaštićenih životinjskih vrsta. Drveće raste u prerijama unutar planina Zapadnog Hadžara. Nekoliko samoniklih palminih drvoreda kao i zaliv Dubai pružaju se kroz grad u pravcu severoistok-jugozapad. Istočni deo čini lokalite poznat kao Deira i nalazi se uz bok Sharjah emirata, i grad Al Aweer na jugu. Dubai međunarodni aerodrom smješten je na jugu Deira, dok je aerodrom Palm Deira smješten severno od Deire na obali Persijkog Zaliva.

Najveća koncentracija zemljišta i građevina je zapadno od Dubai zatona, na priobalnom području poznatom kao Džumerah. Port Rašid, Džebel Ali, Burdž el Arab, i Palm Džameirah, tematske i slobodne trgovinske i ostale zone, kao što je Business Bay su takođe smeštene ovde.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.