Svet Zanimljivosti

Deca upravljaju u Skupštini grada Beča

Deca uzrasta od 6 do 13 godina od 24. do 29. avgusta imaju glavnu reč u Dečijem gradu u Skupštini grada Beča. Ona će određivati dešavanja u gradu – od politike, poslovnih dešavanja i ponuda za razonodu do bezbednosti Skupštine grada, sistema prevoza i prerade otpada. Sa građanskim pasošem idu u Biro za zapošljavanje, gde su im na raspolaganju brojni poslovi i studije. Zarađeni novac nakon odbijenog poreza stavljaju u banku ili troše na igru. Učešće je besplatno, a odrasli mogu da budu samo turisti.

Slike: © Bubu Dujmic/Wienextra
Slike: © Bubu Dujmic/Wienextra

Ko želi politički da oblikuje Dečiji grad, kandiduje se za gradonačelnika ili člana Gradskog veća. Svakog dana u 14 sati održavaju se izbori. Gradska vlada diskutuje o aktuelnim razvojima, donosi zakone i određuje poreze. Na programu je i susret sa pravim bečkim političarima. Javna sednica Dečijeg grada pruža uvid u politička događanja u gradu.

Deca-novinari prate politička događanja izbliza, izveštavaju o šarenim gradskim dešavanjima i otkrivaju skandale. Novinska agencija prosleđuje vesti gradskom radiju i televiziji koji opširno informišu građane Dečijeg grada.

Bečke institucije će biti prisutne u Dečijem gradu, pa će deca razvijati sopstvenu igru u programerskoj zoni bečke Privredne agencije, držati pijačnu tezgu i raditi na mini Narodnom univerzitetu, u Gradskoj biblioteci ili gradskom zelenilu.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.