Svet

Danas se obeležava Svetski dan čistih ruku

Svetski dan čistih ruku (Global Handwashing Day) je kampanja čiji je cilj da motiviše ljude širom sveta na pranje ruku sapunom više puta u toku dana, kao prevencija raznih bolesti.

Kampanja je pokrenuta kako bi se na zabavan i edukativan način smanjila stopa mortaliteta (smrtnosti) dece širom sveta, ali i kao pomoć deci u Africi, gde mnoga deca nemaju naviku, ni dovoljno sredstava za ličnu higijenu (jedan od uzročnika virusa Ebole je nehigijena). Prljanjem ruku skuplja se mnoštvo štetnih bakterija (trbušni tifus, dizenterija), parazita (amebna dizenterija, enterobijaza) i virusnih infekcija (Hepatitis A, poliomijelitis, dijareja) koje mogu izazvati ozbiljne probleme sistema organa za varenje, urinarnog, kao i respiratornog sistema. Pranje ruku sapunom (pre i posle jela, i nakon upotrebe toaleta) je najefikasniji i najjeftiniji način da se spreče ove bolesti.

Podržavanjem ove kampanje može se povećati svest ljudi o tome koliko je higijena ruku bitna, a na taj način može se smanjiti stopa mortaliteta za od 25 do čak 50 odsto (procenjuje se da 1.8 milona dece mlađe od pet godina umre od neke od ovih bolesti).

Ova kampanja osnovana je 2008. godine na Svetskoj nedelji vode, održanoj od 17. do 23. avgusta u Stokholmu. Inicijator (potstrekač) kampanje za pranje ruku je Javno privatno partnerstvo za pranje ruku. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija u skladu sa 2008. godinom, kao Međunarodnom godinom Sanacije, proglasila je 15. oktobar Svetskim danom čistih ruku.

Svetski dan čistih ruku obeležava se svake godine 15. oktobra. Mnoge svetske poznate ličnosti podržale su i slavile ovaj dan 2008. godine sa školarcima na Filipinima, u Filadelfiji, Zambiji i Indoneziji.

Tags

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.