Svet

Bosch: Kako dizel utiče na kvalitet vazduha

Bosch objašnjava zašto je dizel ključan za postizanje ciljnih emisija CO2, kako smanjiti emisije azotnih oksida i koji uticaj pušači i gume imaju na emisije čestica

Diskusija: Pariz, London, Štutgart– kvalitet vazduha glavna je tema rasprave širom cele Europe – rasprave koja je često usmerena na dizel vozila. „Prema mišljenju Bosch-a, važno je da se rasprava o kvalitetu vazduha zasniva na činjenicama”, izjavio je dr. Rolf Bulander, predsednik poslovnog područja Mobility Solutions.

Smanjenje CO2 – nemoguće bez dizel motora „Dizel motori nikada nisu bili važniji. Ta je tehnologija ključna za postizanje ciljnih vrednosti emisija CO2 za vozni park – ona je posebno neophodna u Evropi za postizanje tog cilja”, rekao je dr. Rolf Bulander, predsednik poslovnog područja Mobility Solutions.

Bosch inženjeri već decenijama intenzivno proučavaju hemijski proces sagorevanja kako bi razvili rešenja za smanjenje NOx emisija. Dokaz za to je razvoj dizel motora.  Moderni dizel motori imaju oko 96 posto manju sirovu emisiju azotnih oksida nego oni proizvedeni početkom 1990-ih. „Fotografije: Bosch”.
Bosch inženjeri već decenijama intenzivno proučavaju hemijski proces sagorevanja
kako bi razvili rešenja za smanjenje NOx emisija. Dokaz za to je razvoj dizel motora.
Moderni dizel motori imaju oko 96 posto manju sirovu emisiju azotnih oksida nego oni proizvedeni početkom 1990-ih.
„Fotografije: Bosch”.

Udeo: dizel automobili proizvode približno 4 posto svih emisija CO2 u Nemačkoj.

Ciljne emisije CO2: Od 2021. godine gornja granica emisija prosečnog novog automobila u EU iznosiće 95 g CO2 po kilometru. I u drugim regijama kao što su SAD i Kina vozila bi trebalo da postanu mnogo ekonomičnija u sledećih nekoliko godina.

Potencijal: emisije CO2 kod dizel motora s unutarašnjim sagorevanjem moguće je smanjiti za čak 10 posto. Poboljšana aerodinamika i smanjenje trenja točka mogli bi opet da dovedu do dodatnih poboljšanja.

Elektrifikacija: elektrifikacija će dizel motorima pružiti još jedan oblik podrške – posebno za velika i teška vozila kao što su gradski terenci (SUV). Bosch na tom području nudi brojna rešenja, kao na primer 48-voltni osnovni hibrid koji može da smanji emisije CO2 u stvarnim situacijama tokom vožnje za do 15 posto.

Čestice – „vakuum” dizel motora

„Zahvaljujući današnjim filtrima dizel motori više nemaju problem s česticama”, rekao je dr. Michael Krüger, šef odeljenja razvoja dizel tehnologije u društvu Robert Bosch GmbH.

Udeo: prema službenih procenama, oko 1 posto svih čestica ispuštenih u Nemačkoj uzrokuju izduvne emisije iz automobila.

Izvor: Nemačka savezna agencija za okolinu (Umweltbundesamt, UBA), tablice nacionalnih trendova za atmosferske emisije, 2012.

Efikasno: od kada je 1992. godine uveden Euro 1, emisije čestica u vozilima smanjene su za približno 97 posto. Radna efikasnost najnovijih filtara veća je od 95 posto, a oni mogu efikasno da filtriraju čak i najmanje nanočestice.

Usisavanje: merenja u većim gradovima pokazuju da današnji dizel motori čak filtriraju čestice iz okolnog vazduha. Na primer, u predgrađu Pariza La Garenne emisije iz dizel motora sadrže manje čestica od vazduha koji motor uvlači.

Prašina: trošenjem guma i kočnica koje uzrokuje vožnja takođe se stvaraju čestice. Na putevima u Nemačkoj te emisije su već tri puta veće od emisija čestica u izduvnim gasovima.

Izvor: „Emissionen und Maßnahmenanalyse Feinstaub 2000-2020”, Umweltbundesamt (UBA), Nemačka (2007.); ISSN 1862-4804 Dim cigareta: procene naslućuju da će u 2015. pušenje da proizvede jednaku količinu čestica kao i emisije iz automobila.

Izvor: „Emissionen und Maßnahmenanalyse Feinstaub 2000-2020”, Umweltbundesamt (UBA), Njemačka (2007.); ISSN 1862-4804

Azot oksid – pažnja se usmerava na stvarne emisije tokom vožnje

„U budućnosti će motori s unutrašnjim sagorevanjem i posebno dizel motori morati da budu čisti – čak i tokom naglog ubrzanja i pri velikim brzinama”, izjavio je dr. Rolf Bulander, predsednik poslovnog područja Mobility Solutions društva Robert Bosch GmbH.

Udeo: merenja naslućuju da su dizel automobili odgovorni za približno 10 posto emisija NOx u Nemačkoj. Osim drumskog saobraćaja, drugi izvori uključuju proizvodnju energije (27 posto) i privatna domaćinstva (11 posto).
Izvor: Nemačka savezna agencija za okolinu (Umweltbundesamt, UBA), tablice nacionalnih trendova za atmosferske emisije, 2012.

Veliki napreci: EU je 2000. uveo normu Euro 3. Od tada su emisije azotnih oksida iz dizel automobila već smanjene za 84 posto u relevantnom ispitnom ciklusu.

Euro 6: direktiva Evropske unije; ova nova norma za emisije prvenstveno nalaže niže maksimalne vrednosti za emisije čestica i azotnih oksida iz vozila. Za dizel motore stara je norma nalagala maksimalno 180 mg po kilometru. Od 1. septembra 2015. dizel motori će biti ograničeni na samo 80 mg emisija azotnih oksida po kilometru (benzinski motori: 60 mg po kilometru).

Sistemski pristup inženjerstvu: s ciljem dodatnog poboljšanja modernog dizel motora, Bosch koristi sistemski pristup koji kombinuje unutrašnje sagorevanje sa obradom izduvnih gasova. Jedna od ključnih tehnologija na tom području je Denoxtronic koji može da smanji količinu azotnih oksida za do 95 posto u stvarnim situacijama vožnje. Na taj način je ograničenje od 80 mg azotnih oksida po kilometru moguće postići i u brojnim stvarnim situacijama vožnje. Na nekim putovanjima emisije mogu biti čak i niže od navedene granice.

AdBlue: sistemi poput Bosch Denoxtronic sistema ubrizgavaju tečnu ureu bez mirisa, poznatu kao AdBlue, u protok izduvnog gasa. Ona stvara reakciju s izduvnim gasom i pretvara azot oksid u bezopasnu paru i azot.
Stvarne emisije tokom vožnje: Brojna vozila koja su trenutno u proizvodnji već proizvode minimalne količine emisija i čine to čak i izvan primenjivog ciklusa sertifikacije – na primer, tokom naglog ubrzanja ili pri velikim brzinama. Sada je zadatak pokrenuti širenje te sposobnosti i razviti isplative tehnologije koje će osigurati usklađenost nezavisno od uslova vožnje.

Inovacije: Bosch 48-voltni sistem povećanja obrtnog momenta i obnavljanja energije može da smanji emisije neobrađenih azotnih oksida za do 20 posto, pogotovo u slučaju velikih opterećenja ili prilikom ubrzavanja automobila. Bosch smatra da bi taj sistem mogao da omogući SC konvertoru da smanji emisije azot oksida do 80 posto. Elektrifikacija će takođe da poveća nivo efikasnosti sistema temeljenih na urei (SC konverter).
Povezani linkovi:

Nemačka agencija za zaštitu okoline – referentni materijali za kvalitet vazduha http://www.umweltbundesamt.de/en/topics/air

Bosch portal „Budućnost s čistim dizelom”
http://www.future-with-diesel.com/en/index.html

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.