Svet

Beko na putu globalnog rasta

Prva fabrika u ASEAN regionu, novi Centar za istrazivanje i razvoj u UK, otvoreno predstavnistvo u Srbiji

Beko, globalni brend za kucne aparate Arcelik Grupe jos jednom je ostvario najveci rast u Evropi i nastavlja da drzi tu poziciju kao drugi po velicini evropski brend za belu tehniku. Od prve polovine 2015. godine, Beko je postao brend broj 1 na evropskom trzistu samostojecih aparata bele tehnike i ima za cilj da odrzi svoj brz tempo rasta.

Hakan Bulgurlu, koji se na poziciji predsednika i izvrsnog direktora Arcelika nalazi od sredine februara, ovim povodom je izjavio: „Beko je danas odlucan da jos vise poveca svoj udeo na globalnom trzistu i da osvaja nova trzista kroz stalnu inovaciju, tehnicko znanje i napredak zajedno sa svojom sposobnoscu da opsluzuje razlicita trzista.“

beko ifa 5

Prema Bulgurlu, cilj Beka je „da odrzivo raste i na postojecim i na novim trzistima i da jos vise jaca svoju lidersku poziciju u Turskoj. Nastavicemo da budemo fokusirani na obezbedjivanje inovativnih proizvoda vrhunskog kvaliteta, pruzajuci izuzetnu vrednost i visok nivo usluge prema kupcima, uz istovremeno efikasno koriscenje prirodnih resursa. Mi vidimo nase proizvode kao prozor za komunikciju Arcelikovih usluga koje se stalno unapredjuju i kao pratioce nasih kupaca koji su kompaktni, brzi i tihi uz unapredjene interfejse uredjaja koji sluze ljudima.“ Sa medjunarodnog aspekta, investicije u razvoj novih proizvoda, kao i sirenje kanala prodaje trebalo bi da povecaju rast u ekoloskoj proizvodnji.

Puno dostignuca u Bekovoj Hali 5.1

Pod konceptom „Inspirisan Prirodom“ Beko predstavlja pametna resenja kojima se olaksavaju zivoti ljudi dok istovremeno postuje prirodne resurse i buduce generacije. Bekov pristup koji je fokusiran na potrosace i koji je ekoloski savestan odrazava se kroz razne nove proizvode, medju kojima je i DUN28331X ugradna masina za pranje posudja. To je prva i jedina masina za pranje posudja u Evropi koja ima opciju automatskog doziranja deterdzenta i na taj nacin omogucava da se koristi samo potrebna kolicina tokom ciklusa pranja. Na ovaj nacin stiti se zivotna sredina i stedi se novac.

Nova Beko WTE9734XC masina za pranje vesa je jos jedan uredjaj koji stedi energiju: A+++ model za devet kilograma vesa trosi 70% manje energije nego druge masine za pranje vesa u toj klasi. Efikasno i pametno susenje omogucava masina za susenje vesa DF8535RX koja pripada A+++ klasi energetske efikasnosti. Ona stedi i vreme i novac zahvaljujuci hibridnoj tehnologiji susenja – RapiDryTM.

Pametna i fleksibilna resenja koja su prikazana u Hali 5.1 Medjunarodnog sajma kucnih aparata (IFA) su i inovativne EverFresh+® tehnologije kod modelaRCNE520E32ZGB frizidera sa zamrzivacem, zahvaljujuci kojoj voce i povrce ostaje hrskavo i sveze tri puta duze nego u konvencionalnim friziderima. Pored ovoga, resenja sa brzim ledomatima su dostupna u Bekovim friziderima: za sve proizvode sa automatskim ledomatom – na primer GN162330FX iRCNE520E32DfX, sada je moguce imati gotov led za samo 40 minuta.

beko ifa 1

Jos jedan vazan dogadjaj na Bekovom standu je prikazivanje linije novog dizajnakoja kombinuje pametnu i fleksibilnu tehnologiju sa stilom. Ona pronalazi svoj put u proizvodnim oblastima hladjenja, pranja, susenja, ispiranja i kuvanja.

Po prvi put, Beko je lansirao i Male kucne aparate, medju kojima i usisivace sa Silent Storm® tehnologijom, pegle sa SteamXtra® tehnologijom i fleksibilne kafe-aparate – i svi su mocni, pametni i dugotrajni.

Fudbal i kosarka ce takodje imati vaznu ulogu tokom IFA 2015. Bekova Hala 5.1 je podeljena u razlicite zone. U zoni „Inspirisan timskim duhom“, Camp Nou atmosfera je ozivljena prikazivanjem najznacajnijih dogadjaja u veoma uspesnoj sezoni FK Barselone na velikim ekranima. Posetioci Beko standa imace priliku da osvoje dve ulaznice za jedan od najznacajnijih godisnjih dogadjaja u svetskom fudbalu: „El Clasico“, utakmicu izmedju FK Barselone i Real Madrida, koja se igra u aprilu 2016. godine. Takodje, bice podeljeno i dosta ulaznica za EuroBasket 2015u Berlinu, a imace i priliku da se slikaju sa EuroBasket trofejom.

Sirenje globalne mreze za istrazivanje i razvoj (R&D)

Tehnologija i inovacija su osnova Bekovog rasta: „Nastavicemo da investiramo u istrazivanje i razvoj i u razvoj inovativnih, visoko-kvalitetnih i ekoloski prihvatljivih proizvoda. Dok se svet menja brze nego ikada pre, mi se u mnogome oslanjamo na nase istrazivacko-razvojne vestine da bismo isli u korak sa mega-trendovima poput koriscenja „interneta stvari“ i mobilnih tehnologija“, rekao je Bulgurlu. Arcelik trenutno vodi osam centara za istrazivanje i razvoj u Turskoj i kancelariju na Tajvanu koja raspolaze sa radnom snagom od preko 1.000 istrazivaca u sektoru istrazivanja i razvoja. Novi centar za istrazivanje i razvoj u UK, koji je nedavno osnovan, naglasava ambiciju izvrsnog direktora: „Nastavicemo da sirimo nasu globalnu mrezu za istrazivanje i razvoj. Nemacka je u tom smislu od posebnog znacaja za nas. Vec smo ostvarili tesnu saradnju sa dobro poznatim istrazivackim institutima i univerzitetima u Nemackoj kao sto su Fraunhofer Institut, Tehnicki Univerzitet u Drezdenu, Aachen Univerzitet, Karlsruhe Tehnoloski Institut i mnogi drugi. Nemacka je jedan od najvecih kandidata za nasu trecu medjunarodnu kancelariju za istrazivanje i razvoj.“

Na medjunarodnom nivou, Arcelik svake godine podnosi vise od jedne trecine prijava za patente Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu (WIPO) iz Turske i jedina je turska kompanija koja se nalazi na globalnoj top listi 200 kompanija koju WIPO objavljuje u poslednjih pet godina.

Beko – jedan od najbrze rastucih brendova u Nemackoj

Beko stabilno raste i u Nemackoj. „Na najvecem trzistu premijum kucnih aparata u Evropi, jos jednom smo ostvarili dvocifren rast i uspeli smo da se popnemo na mesto iznad na listi 5 najboljih. Samim tim smo jos jednom uspeli da budemo jedan od najbrze rastucih brendova u Nemackoj. Ponosni smo na ovaj razvoj posebno u okruzenju koje cine mnogi veliki tradicionalni brendovi. Imamo za cilj da nastavimo ovim putem“, rekao je Aihel Semerci, generalni direktor Beka u Nemackoj.

Postavljanje temelja prve fabrike na Tajlandu

Beko je jedan od deset brendova koji predstavljaju Arcelik u vise od 100 zemalja sirom sveta. Arcelik, koji ove godine slavi svoj 60. rodjendan, udvostrucio je svoju prodaju u poslednjih pet godina, zatim 61 procenat od svojih prihoda ostvaruje od prodaje na medjunarodnom nivou i trzisni je lider u mnogim zemljama kao sto je Velika Britanija, Poljska, Rumunija i Juzna Afrika.  Tokom poslednje decenije Arcelik je konstantno sirio svoju proizvodnu mrezu sirom sveta na 14 proizvodnih pogona u Turskoj, Rumuniji, Rusiji, Kini i Juznoj Africi, ukljucujuci i najvece proizvodne pogone za proizvodnju frizidera i ves-masina pod jednim krovom. Arcelikove „zelene fabrike“ bile su prve fabrike za proizvodnju kucnih aparata na svetu koje su dobile „Zlatni“ i „Platinasti“ sertifikat za energetsku efikasnost.

Beko ima i planove za prosirenje na SAD i Aziju, gde namerava da ponovi svoj uspeh. Kao prvi korak, kompanija je postavila temelje fabrike frizidera na Tajlandu prosle godine koji je postao sesta zemlja u kojoj kompanija ima svoje proizvodne pogone. Prvi frizideri i zamrzivaci ce sici sa proizvodnih linija pocetkom 2016. godine. Za tri godine, Arcelik ocekuje da izveze Beko kucne aparate u vrednosti od oko 310 miliona americkih dolara u ASEAN region.

U medjuvremenu kompanija nastavlja svoj rast u Evropi: 27. ogranak Beka nedavno je otvoren u Srbiji, a uskoro ce uslediti vise.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.