Svet

Beč: Projekat podrške za izbegličku decu sa traumama

Grad Beč je tokom trajanja izbegličke krize pokazao kako se stotine hiljada izbeglica mogu zbrinuti bez izazivanja panike i haosa. Svim izbeglicama koje su u Beču podnele zahtev za azil od prvog dana pruža se podrška, prevashodno u vidu integracijskih ponuda za sve. Pre svega se vodi računa o tome da maloletne izbeglice bez roditeljske pratnje dobiju odgovarajuću socijalno-pedagošku brigu, da im se isplanira slobodno vreme kao i da dobiju odgovarajuće školovanje. U Beču trenutno boravi 1.050 maloletnih izbeglica bez pratnje, a od toga je 219 dece uzrasta do 14 godina.

Pošto se radi o maloletnicima koji su doživeli traumatična iskustva na izbegličkom putu, Magistratsko odeljenje za decu i omladinu Beča (MAG ELF) nastoji da ih na najbolji mogući način zbrine i pruži podršku kako bi im olakšalo novi početak u Beču. U cilju pružanja podrške deci sa traumama, MAG ELF je kreiralo pet video klipova na nemačkom i arapskom jeziku koji između ostalog savetuju maloletnike kako mogu pokušati da potisnu traumatična iskustva.

Beč je jedina od devet austrijskih saveznih pokrajina koja raspolaže specijalizovanim kriznim centrom za maloletne strance bez pratnje. Osim toga MAG ELF se brine o maloletnim izbeglicama i u ostalim sopstvenim institucijama kao i kroz saradnju sa ugovornim partnerima. Tako na primer Socijalni fond Beča organizuje stambene zajednice za maloletne izbeglice starije od 14 godina, koje odobrava i nadzire MAG ELF.

© YouTube.com

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.