Svet

Beč: Dizajn u Muzeju primenjenih umetnosti

U Muzeju primenjenih umetnosti u Beču dizajn se piše velikim slovima. Za sve zainteresovane muzej prikazuje razvoj dizajna nameštaja, staklarije i porcelana, srebrnine i tekstila u Austriji od srednjeg veka do danas.

Period bidermajera važi za kolevku dizajna zbog svojih jasnih i jednostavnih formi. Sofe nastale u ovom periodu oduševljavaju bojama poput pink, zelene, žute ili crvene, a stolice od kuvanog drveta se i danas mogu videti u bečkim kafeima.

Stalna izložba u muzeju Jozefa Hofmana, Brtnice © MAK
Stalna izložba u muzeju Jozefa Hofmana, Brtnice © MAK

Visokom kvalitetu i izvanrednom dizajnu stakla, porcelana, srebra i tekstila doprinele su bečke zanatske radionice koje su početkom 20. veka osnovali Jozef Hofman i Koloman Mozer. Hofmanov dizajn srebrnine ili crno-bela vaza ne fasciniraju samo ljubitelje secesije i modernog dizajna.

U novembru 2012. godine Muzej primenjenih umetnosti je preuredio izložbu „Beč 1900.“ i u potpunosti je posvetio razvoju umetničkog zanatstva u Beču u periodu od 1890. do 1938. godine. Na izložbi se može videti istorija austrijskog dizajna od početaka modernog stila, preko nastanka autentičnog bečkog stila do konfrontacije bečkog sa međunarodnim stilom a završava se preuzimanjem vlasti od strane nacionalsocijalista u Austriji.

Takođe je preuređena i izložbena kolekcija pod nazivom „Azija” koja prikazuje kineski porcelan, japansku umetnost lakiranja, tehniku japanskog slikarstva na drvetu i šablone u boji.

Muzej primenjenih umetnosti je preuredio i svoju zbirku tepiha kao i dizajnersku laboratoriju koja na oko 2.000 kvadratnih metara prikazuje vezu između umetnosti i svakodnevnice.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.