Svet Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Arheološka vođenja na najvećem gradilištu u centru Beča

U periodu od marta do novembra 2017. godine Sekretarijat za saobraćaj grada Beča vršiće sanaciju trga ispred katedrale Sv. Stefana u 1. Bečkom okrugu. Radovi na obnovi kanalizacione mreže na trgu trenutno su u toku. „Kako bismo ovo gradilište približili Bečlijama u istorijskom smislu Gradski arheološki institut organizovaće besplatna vođenja za sve zainteresovane posetioce, svakog ponedeljka u 11 i u 11.30 časova“, izjavio je Bernard Engleder, rukovodilac Sekretarijata za saobraćaj u Beču.

Od antičkog Rima, preko skromnih srednjovekovnih početaka austrijske prestonice, do izgradnje katedrale Sv. Stefana, mnogi periodi u istoriji grada obeležili su ovaj trg. U okviru radova koji se odvijaju na trgu vrše se arheološka iskopavanja, a zadatak Gradskog arheološkog instituta jeste očuvanje i dokumentovanje eventualno pronađenih ostataka bogate bečke istorije.

Površina trga biće rekonstruisana na osnovu konceptualnog rešenja arhitekte Klemensa Kirša koji je pobedio na konkursu za rekonstrukciju pešačke zone u centru Beča raspisanog u okviru Evropske unije 2007. godine. Konkurs je obuhvatao trg ispred katedrale Sv. Stefana i ulice Graben i Kertnerštrase, pa će nakon završetka radova trg biti vizuelno integrisan u već rekonstruisane ulice.

Wien, 2015, Haas Haus, Sfephansdom, Do&Co, Copyright www.peterrigaud.com

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.