Svet

Amsterdam napunio 740 godina

Amsterdam (hol. Amsterdam) je najveći i glavni grad kraljevine Holandije. Osnovan je krajem 12. veka kao malo ribarsko mesto na obali reke Amstel, da bi vekovima kasnije postao prestonica, iako je sedište holandske vlade smešteno u Hagu. Sam grad danas broji oko 800.000 stanovnika, dok kao aglomeracija ima 1.500.000 ljudi. Nalazi se u provinciji Severna Holandija, te zajedno sa tri druga grada (Roterdam, Utreht, Hag) čini Randstad – jednu od najvećih konurbacija u Evropi, čija se populacija procenjuje na gotovo sedam miliona stanovnika.

Amsterdam je nedavno proslavio 740 godina postojanja. Osvrnimo se na neke zanimljivosti o ovom gradu. Svi žele u Holandiju. Ili barem većina. Amsterdam ima tu mogućnost da ponudi svojim građanima, ali i turistima veliki izbor kulturnih dešavanja tokom cele godine. Opšte je poznato da je ovaj grad zapravo grad muzeja. Verovatno vam je sada na pameti da je potrebno mnogo para da bi mogli da obiđete sve muzeje. Međutim, postoji jedan jako interesantan način na koji možete posetiti muzeje, a da pritom ne potrošite mnogo para. Jako ekonomičan način da ih obiđete je Noć muzeja, kada su svi muzeji otvoreni za posetioce u toku jedne noći. Čak ne morate ni da razmišljate o tome da li ste se uspavali i niste stigli na vreme, jer se muzej zatvorio. Imate celu noć za to! Noć muzeja nije samo svetkovina kulture. U većini tih muzeja se organizuju žurke u kojima ćete moći da uživate.

U novembru, u zgradama pozorišta na trgu Leideseplein se održava Festival dokumentarnog filma (IDFA) .
Uzimajući u obzir činjenicu da se veliki broj mladih deklarisao kao članovi LGBT zajednice, imaju mogućnost da učestvuju u Festivalu homoseksualaca (PRIDE). Naravno, ukoliko niste gej ne mora da znači da ne možete prisustvovati festivalu.

Obeležavajući početak sezone kulture u Amsterdamu, Autmarkt manifestacija omogućuje posetiocima da uživaju u raznim koncertima, predstavama, performansima na trgu Leidseplein.
Amsterdam je idealna lokacija za provođenje Novogodišnje noći. Ukoliko pomislite da je količina vatrometa i petardi za vas previše, uvek se možete skloniti u neki kafe i tamo dočekati Novu godinu. Sinterlaks je holandski Deda Mraz iz Španije, koji sa svojim pomoćnicima dolazi i deli pokone deci. Za decu Holandije, 5.decembar je veći praznik od Božića, jer imaju priliku da upoznaju Deda Mraza.

Oficijalni praznik u Amsterdamu je 30. april. To je zapravo rođendan nedavno preminule kraljice Julijane, majke kraljice Beatris. Oko 700 hiljada ljudi dolazi na gradske trgove i uživa u slavlju. S obzirom na činjenicu da je tog dana trgovina na ulicama dozvoljena, većina Holanđana ume da iskoristi ovu priliku i kupuje nešto “ iz druge ruke “. Hej, pa marihuana je tamo legalna.

Postoji još mnogo manifestacija i kulturnih dešavanja, koncerata klasične muzike. Ovo su samo neki od njih.
Amsterdame, srećan ti rođendan. Vidimo se.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.