Najave Srbija

Vodeći svetski džez pevač Kurt Eling otvara 18. Pančevački džez festival

A_KurtElling_Photo_by_Anna_Webber

Pančevački džez festival ove godine slavi osamnaesti rođendan predstavljajući ekskluzivni i raznolik program u duhu slogana manifestacije „Sve boje džeza“. Početkom narednog meseca, od 5. do 8. novembra, Kulturni centar Pančeva biće domaćin vrhunskim internacionalnim džez muzičarima različitih generacija, umetničkih izraza i senzibiliteta, u brižljivom izboru umetničkog direktora festivala Vojislava Pantića, specijalno za program rođendanskog izdanja.

Na svečanom otvaranju festivala, u četvrtak 5. novembra u 22h, nastupiće velika zvezda američke scene, vodeći svetski džez vokalista u poslednje dve decenije – Kurt Eling. Ovaj muzičar iz Čikaga dobitnik je najprestižnijih nagrada u svetu džeza, od Gremija za najbolji vokalni džez album (uz još 11 nominacija za istu nagradu!), do višestrukih uzastupnih titula najboljeg pevača u godišnjim izborima kritičara i publike renomiranih magazina Daunbit i Džez tajms. Izuzetnih tehničkih mogućnosti i sa rasponom glasa od četiri oktave, ali i sposoban da unese emocionalni angažman u interpretaciju, Eling je primer modernog pevača koji uspešno vlada raznim stilovima džeza i dopire do srca najšire publike. U Pančevu će predstaviti aktuelni album „Passion World“, obojen stihovima posvećenim ljubavi, i nadahnut raznolikim načinima ispoljavanja strastvenih emocija u brojnim zemljama koje je posetio.

Uvertiru u ovaj koncert čini nastup novosadskog sastava Majamisty TriO od 20:30. Predvođen klasično obrazovanom pijanistkinjom Majom Alvanović, ovaj bend je doneo novi autorski pristup na domaćoj džez sceni, inspirisan kako senzibilitetom legendarnih pijanista poput Bila Evansa ili Lenija Tristana, tako i modernom, elegičnom skandinavskom produkcijom.

Festival se održava u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Kompanije NIS (projekat „Budućnost na delu“), Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Italijanskog instituta za Kulturu u Beogradu, Erste Banke i Passage Group.

Samo na prvi pogled, vokalna džez scena je polje na kome je lako dokazati se i postići komercijalni uspeh. No u moru štancovane i konfekcijske “romantične muzike”, potrebno je biti veliki umetnik sa velikom harizmom, ne bi li se izdvojio iz pukog proseka. Pa još u disciplini u kojoj su istorijsku težinu najpre nosile velike pevačice – od Ele Ficdžerald, Bili Holidej i Sare Von, pa sve do današnjih komercijalnih zvezda, poput Patriše Barber, Dajane Krol, ili Melodi Gardo.

Kurt Eling je vokalista koji je svoju reputaciju na sceni stekao brzo, sa lakoćom i s velikom dozom umetničkog poštenja. Ne oslanjajući se na marketinške štosove i imidž, već najpre na svoje pevačko umeće, talenat za izbor kvalitetnih saradnika i marljiv rad na aranžmanima, s lakoćom je zasenio konkurenciju i prokrčio put u sam vrh svetske džez scene. Svoj diskografski prvenac “Close Your Eyes” snimio je za sredinom devedesetih za čuveni Blue Note Records; žetva svih najvažnijih nagrada i priznanja u svetu džeza mogla je da počne!

Među najfascinantnije nizove u svetu savremenog džeza, svakako spada 14 (!) uzastopnih nagrada kritičara magazina DownBeat za najboljeg džez pevača godine – a zna se da je priznanje ovog časopisa svojevrsni “Oskar za džez muziku”. Osam puta je istom titulom počastvovan u izborima cenjenog američkog Udruženja džez novinara, a stigao je da dobije i Gremi za najbolji džez vokalni album 2010. godine, uz još deset nominacija za ovu nagradu u različitim kategorijama.

No, iako spektakularni, ovi su tek puki statistički podaci, a magija Ellingove muzike najbolje se oseća dok je slušamo, a još više kada ovog umetnika gledamo uživo! Ushićenje dobijamo od senzacionalnog raspona glasa od četiri oktave, preko tehnički zahtevnih, virtuoznih sket deonica, do izuzetno senzibilnog pevanja u baladerskim numerama. Ništa manje – od harizmatične scenske pojave i komunikacije s publikom, ali nikad ne stavljajući nominalno prateće bendove u podređen položaj. Uvek birajući saradnike iz prve lige džeza, Eling znatnu pažnju posvećuje i kvalitetnom “džez kuvanju” za ljubitelje vruće improvizacije. Ukratko, radi se o svestranom i kompletnom muzičaru, koji miri različite senzibilitete i ukuse, uvek dajući maksimum svojoj vernoj publici širom sveta.

U Pančevu će Elling predstaviti svoj aktuelni album “Passion World”, rezultat njegovog petogodišnjeg rada na novim pesmama i pisanju stihova o ljubavi, romansama i slomljenim srcima. Ove naizgled svakidašnje teme prožete su Ellingovim specifičnim uvidom u svet strastvenih emocija i način njihovog ispoljavanja u različitim kulturama, koje je ovaj pevač spoznao na svojim brojnim svetskim turnejama.

Majamisty TriO

Za svega nekoliko godina postojanja, Majamisty TriO se etablirao kao jedan od najznačajnijih domaćih džez sastava mlađe i srednje generacije. Tajna njihovog uspeha i kreativnih dostignuća nalazi se u netipičnom džezerskom sazrevanju glavne pokretačke snage benda – novosadske autorke i pijanistkinje Maje Alvanović. Klasično školovana i sa bogatim iskustvom u pedagoškom radu, zaljubljena u džez muziku, u svojim tridesetim godinama okušala se u novom žanrovskom okruženju. Umesto brušenja sviračkog talenta kroz sešne i rasviravanja repertoara standarda, smelo se okrenula kompozitorskom radu koji na savršen način spaja dva sveta – delikatni klasičarski senzibilitet i savremeni evropski džez.

Za svoje kreativne zamisli odabrala je prekaljene saradnike – kontrabasistu Ervina Malinu i bubnjara Ištvana Čika, jednu od najuigranijih domaćih ritam sekcija, te vokalistkinju Aleksandru Drobac koja se pridružuje bendu u delu repertoara. Debitantski album “Mistyland” objavili su 2011. godine (SKC, Novi Sad) i momentalno skrenuli pažnju na sebe originalnim kompozitorskim i aranžerskim izrazom. Klasičarski pristup kompoziciji i sviranju klavira, emotivan naboj blizak skandinavskoj džez produkciji, te prepoznatljiva lirskaj atmosfera koju forsira čuveni izdavač ECM Records, bili su polazna tačka za nove poduhvate novosadskog trija.

Nakon brojnih zapaženih nastupa na domaćim džez festivalima, sjajnih recenzija i prikaza u relevantnim inostranim džez medijima, pa čak i uspešne distribucije CD-ova u dalekom Japanu, Maja Alvanović još ambicioznije pristupa novom materijalu. Na drugom albumu “Love”, koji je prethodne godine objavila izdavačka kuća Cosmic Sounds, angažovani su atraktivni gosti – trubač Damir Bačikin iz Berlina, norveški gitarista Gisle Torvik, saksofonista Bunford Gabor iz Subotice i novosadski perkusionista Uroš Šećerov. Maja Alvanović širi i paletu stilskih uticaja, od slavnog gitariste Peta Metinija do dinamičnog, modernog izraza Esbjorn Svenson Trija. Rezultat je još zreliji i raskošniji autorski izraz, koji je ovog puta krunisan i gostovanjima na internacionalnim scenama, od Kijeva, do Beča i Londona. Sa sve većim Majinim iskustvom u džez improvizaciji i bendom koji, nakon godina zajedničkog sviranja, diše kao jedan, Majamisty TriO je izrastao i u autentičnu koncertnu atrakciju koju ne smete propustiti.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.