Najave

Viasat History premijere u decembru 2015

Majkl Portilo na prugama Velikog rata

PREMIJERA NA KANALU VIASAT HISTORY

Utorkom, od 1. decembra do 15. decembra u 20:55h

Do 1914. godine, prošao je već skoro čitav vek od kako je prva lokomotiva na svetu protutnjala Britanijom. Pruge su se razvukle širom Evrope i kontitent je uživao četiri dekade mira i prosperiteta. Ali, industrijski i tehnološki napredak, obeležen izumom železnice, doneo je takođe i nova, smrtonosna oružja. U avgustu 1914. godine, započet je mehanizovani rat. Pridružite se Majklu Portilu dok istražuje kako je britanska železnica držala trupe u pokretu i kako se nosila sa izazovom odvoženja hiljada vojnika u nepoznato. On se ukrcava na istorijsko putovanje i ponovo otkriva lokomotive i vagone Velikog rata, sluša priče hrabrih muškaraca i žena koji su se njima vozili u život i smrt.

Majkl Portilo na prugama velikog rata 2

Majkl započinje svoju misiju u Mecu, krećući se prugama stvorenim za rat, crtajući ratnu mapu železnice, sa početnom stanicom u Luksemburgu. Nakon Meca, u drugoj epizodi serije Majkl putuje na severo-istok, da bi čuo fascinantne priče hrabrih železničara koji su platili najvišu cenu.

Majkl, takođe, proučava minijaturne pruge i vozove koji su obezbeđivali dotok zaliha na liniju fronta, tokom Prvog svetskog rata. Na stanici „Bristol Templ Mids“ Majkl dolazi kako bi  čuo fascinantno svedočenje sa nekadašnjeg fronta; potom ide u Jorkšir i otkriva kako su žene uprkos društvnim konvencijama, održavale vozove u pokretu.U petoj epizodi  Majkl ispituje bilans Prvog svetskog rata. Dok Britanija oplakuje svoje mrtve, železnica igra značajnu ulogu u čuvanju uspomene na njih.

Kako je klima stvarala istoriju

PREMIJERA NA KANALU VIASAT HISTORY

Subota i nedelja, 26. i 27. decembar u 16:00h

Ledena hladnoća, neizdrživa vrelina, katastrofična suša… ekstremne promene klime verovatno su doprinele i nestanku neandertalaca i dominaciji homo sapiensa. Povoljni klimatski uslovi pogoduju nastanku velikih imperija i razvoju trgovine, prosperitetu i umetničkom stvaralaštvu. Sa druge strane, surove klimatske promene mogu dovesti do ratova i ljudskih stradanja. Jednostavno rečeno, civilizacije evoluiraju ili rizikuju da zauvek nestanu.

Mit dem Anbruch der heutigen Warmzeit vor 12.000 Jahren erh‰lt die Geschichte des Menschen eine neue Dynamik. Honorarfrei - nur f¸r diese Sendung bei Nennung ZDF und J¸rgen Rehberg
Mit dem Anbruch der heutigen Warmzeit vor 12.000 Jahren erh‰lt die Geschichte des Menschen eine neue Dynamik.
Honorarfrei – nur f¸r diese Sendung bei Nennung ZDF und J¸rgen Rehberg

Ova dvodelna serija kombinuje nauku i istoriju, od Velikog praska do islandskih vulkana, opčiniće vas teorijama koje istražuju malo poznate veze između klimatskih uslova Zemlje i najznačajnijih istorijskih događaja.

Uspon i pad Rimskog carstva, Tridesetogodišnji rat i renesansa imaju nešto zajedničko. Svi ovi periodi su tragično obeleženi ekstremnim vremenskim uslovima. Ako istoriju čovečanstva sagledamo iz novog ugla, iz ugla nepredvidive Zemljine klime, možemo otkriti skrivene paralele, izvući iznenađujuće zaključke i objasniti bizarne zagonetke istorije.

Jesu li klimatski ekstremi zaista fenomen 21. Veka  Ili su klimatski uslovi određivali sudbinu čovečanstva još od kada su vodozemci prvi put zakoračili na čvrsto tlo? U ovoj čudesnoj seriji, putovaćete kroz milenijume i biti svedoci oblikovanja naše planete.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.