Najave Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Viasat Explore premijere u avgustu 2015

Zelena groznica

Zelena je nova zlatna

PREMIJERA NA KANALU VIASAT EXPLORE

Od 13. avgusta u 21:00

Pošto je potražnja za žadom u Kini poprimila neviđene razmere, Klaudiju i Robina Bansa očekuje ludo leto. Oni su nezvanični gradonačelnici seoceta u Gradu Žada, u Britanskoj Kolumbiji. Zajedno sa svojim partnerom Alanom Kuijaom, njih troje poseduju nekoliko unajmljenih iskopina žada u okolini i krenuli su u lov na „zeleno zlato“, koje je veoma cenjeno među Kinezima

Zelena groznica
Zelena groznica

Bansovi shvataju da je njihov lov na žad čista kocka prepuna izazova. Dopremanje opreme zahteva tegljenje dugo 120km neasfaltiranim putem, preko reka, oko stena i kroz blato – bez garancija da će naići na pravi grumen. Napetost raste u skladu sa teškoćama terena, a drama odgovara ishodima dok Bansovi pokušavaju da izađu na kraj sa mutnom ekipom rudara, buntovničkim ispadima sina Džoša, smanjenjem budžeta, očekivanjima novih investitora iz Pekinga i naravno, pronalaskom skupocenog žada. Jedna stvar je jedino sigurna – rudare iz grada Žada čeka uzbudljiva sezona prepuna izazova.

Vođeni zelenim snovima o bogatom nalazištu, rudari grada Žada užurbano kopaju kroz surove planinske terene u potrazi za žadom, dok potražnja za sjajnim dragim kamenom nastavlja vrtoglavo da raste.

Da li ste znali:

  • Žad se odnosi na dve različite vrste metamorfnih stena, sačinenjih od dva različita minerala: nefrita i žadieita. On se može naći blizu površine u ispranom smeđem, sivom ili belom grumenu koji krije zeleno jezgro od nefrita.
  • Umetnički izrezbareni komad žada može vredeti i preko milion dolara.
  • Porast u potražnji žada potiče iz Kine, gde on predstavlja bogatstvo, moć, bezbednost, dobro zdravlje, sreću i snagu već više od 5000 godina.

Pođite sa nama u kamenitu, uzbudljivu i dramatičanu potragu za žadom, dok uspeh i propast vise o koncu!

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.