Najave Srbija

Verdijev Trubadur otvara četvrtu sezonu uživo prenosa iz Metropolitena

Ove godine Metropoliten slavi 10 godina od prvog direktnog prenosa na velikom platnu, a zahvaljujući bioskopu Cineplexx, Srbija ulazi u svoju četvrtu sezonu prenosa u visokoj rezoluciji.

Il Trovatore
Il Trovatore

Verdijev „Trubadur“ u režiji Dejvida MekVikara, a pod dirigentskom palicom Marka Armilijata, u subotu, 03. oktobra otvoriće sezonu direktnih prenosa 2015/16. u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center, sa početkom u 19 časova. Ana Netrebko i ove godine probija led, u dugo očekivanoj ulozi Leonore, izmučene heroine u Trubaduru. Društvo joj praviDmitrij Hvorostovski koji se našao u ulozi Grofa di Lune, što dovodi do spoja ove dve ruske zvezde u Metu po prvi put nakon 2002. godine.

Il Trovatore
Il Trovatore

Nova sezona opera u Metropolitenu donosi ukupno jedanaest predstava,uključujući šest novih produkcija koje će biti prikazane uživo u visokoj rezoluciji. Nove produkcije, pored Verdijevog „Trubadura“, obuhvataju i izvođenje Bergovog šokantnog dela o seksualno neodoljivoj mladoj ženi„Lulu“, Pučinijeve strastvene adaptacije klasičnog romana „Manon Lesko“ i Štrausove „Elektre“, tragedije o drevnoj grčkoj princezi željnoj osvete, koja će ujedno i zatvoriti sezonu direktnih prenosa. Poslednja opera iz Donicetijeve triologije o porodici Tjudor „Roberto Devero“ će biti premijerno prikazana u Metropolitenu, čime će Sondra Radvanovski postati prva operska pevačica u istoriji Meta koja se našla u ulogama sve tri Donicetijeve heroine. Po prvi put nakon 1916. godine kada je Enriko Karuzo (Enrico Caruso) igrao u operi, Metropoliten predstavlja Bizeovu romansu„Lovci na bisere“. U okviru sezone 2015/2016 u Metropolitenu, posetioci bioskopa Cineplexx imaće priliku da pogledaju i ostale poznate naslove:“Otelo”, “Tanhojzer”, “Turandot” i “Madam Baterflaj”.

Il Trovatore
Il Trovatore

Specijalna poslastica za sve ljubitelje opere biće prikazivanje Mocartove „Čarobne frule“ u čast desetogodišnjice direktnih prenosa, kao prve uživo izvedene opere  u visokoj rezoluciji.

Metropoliten Opera je jedina institucija čiji se repertoar globalno prikazuje sa takvih uspehom, a samim tim i prva operska kuća koja se 2006. godine oprobala u proizvodnji alternativnih sadržaja. Od tada, program je iz sezone u sezonu  postajao sve obimniji. Do danas je prodato više od 14 miliona ulaznica, a program se prikazuje u više od 2000 bioskopa u 70 zemalja,  širom sveta. Prenosi posebno snimani za bioskopska platna u visokoj rezoluciji sa više kamera, uz visok kvalitet zvuka, pružaju publici jedinstvenu priliku da dožive neposrednu bliskost sa izvođačima i uživaju u jedinstvenom pogledu na scenu jedne od najeminentnijih operskih kuća na svetu.

U okviru sezone 2015/2016. u Metropolitenu, posetioci bioskopa Cineplexx će imati priliku da pogledaju sledeće naslove:

 1. TRUBADUR, Đuzepe Verdi, 03. oktobar 2015.
 2. OTELO, Đuzepe Verdi, 17. oktobar 2015.
 3. TANHOJZER, Rihard Vagner, 21. oktobar 2015.
 4. LULU, Alban Berg, 21. novembar 2015.
 5. ČAROBNA FRULA, Volfgang Amadeus Mocart, 12. decembar 2015. (SNIMAK)
 6. LOVCI NA BISERE, Žorž Bize, 16. januar 2016.
 7. TURANDOT, Đakomo Pučini, 30. januar 2016.
 8. MANON LESKO, Đakomo Pučini, 05. mart 2016.
 9. MADAM BATERFLAJ, Đakomo Rosini, 02. april 2016.
 10. ROBERTO DEVERO, Gaetano Doniceti, 16. april 2016.
 11. ELEKTRA, Rihard Štraus, 30. april 2016.

Karte su u prodaji i mogu se kupiti po ceni od 1.300 dinara po predstavi. Kupovinom 4 ili više karata za prikazivanje ostvarujete pravo na sniženu cenu karte od 1000 dinara za sezonu 2015/2016.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.