Najave Srbija

VELIKO PLAVETNILO predstavlja vam najbrojniji susret morskih sisara na planeti!

Sea Lion in Monterey Bay

Svakog leta, morske životinje iz svih krajeva planete okupljaju se u zalivu Monterej, 200 km južno od San Franciska. Nedaleko od obale Kalifornije se jednom godišnje okupljaju najspektakularnije vrste morskih životinja – uključujući plave kitove, grbave kitove, morske slonove, delfine, morske vidre i velike bele ajkule. Ovo masovno okupljanje je istovremeno i povod za slavlje jer su mnoge od ovih životinja nekada bile lovljene do ivice izumiranja; sada kada je lov na ove vrste prestao i kada su mora zaštićena, tim istraživača se bavi ovom inspirativnom pričom o uspehu u seriji Veliko plavetnilo, očaravajućem dokumentarcu iz dva dela, koji će se premijerno prikazivati samo na kanalu Viasat Nature u ponedeljak i utorak tj. 20. i 21. septembra u 20:00.

Northern elephant seal (Mirounga angustirostris) pup / weaner stretching on beach

U dve epizode, serija otkriva dug i težak put koji ove morske životinje moraju da prođu kako bi svake godine stigle do zaliva, računajući na obilje ribe i planktona koji će ih dočekati kao nagrada za epsko putovanje kroz Pacifički okean. Međutim, koje životinje među njima mogu preživeti ovo opasno putovanje? Pri tom, ne postoje nikakve garancije da će za sve gladne pridošlice biti dovoljno hrane jer se zalihe hrane u zalivu menjaju iz godine u godinu kao posledica jedinstvenog biodiverziteta i bogatstva ovog majušnog dela okeana.

Brown Pelicans in Monterey Bay

Godišnji skup morskih životinja prate lokalni posmatrači i naučnici, uključujući i stručnjake iz svetski poznatog Akvarijuma u zalivu Monterej, koji nastoje da očuvaju budućnost svih naših môra. Ove godine su pomamu za hranom zabeležile kamere filmske ekipe televizijske stanice BBC, koje su se uputile do samog središta akcije, donoseći izveštaje iz prve ruke o tome kako se odvija gozba pod vodom, prateći sve parametre kako bi se utvrdilo da li će ovogodišnje okupljanje biti najbrojnije ikada zabeleženo.

Humpback whale (Megaptera novaeangliae) calf underwater

Ovaj neverovatni godišnji spektakl je bio na samoj ivici nestajanja pre samo nekoliko decenija kada je živi svet ovog zaliva bio bezmalo zbrisan sa planete a sam zaliv se primakao na korak od ekološke katastrofe. Uprkos svemu, ovo je postala inspirativna priča sa srećnim krajem, jer je zajednica u Montereju združila snage, i potpomognuta izvanrednom otpornošću prirode, ostvarila pobedu, zbog čega je ovaj događaj jedna od najboljih priča na svetu o uspešnom očuvanju prirode. Veliko plavetnilo će se premijerno prikazivati širom Centralne i Istočne Evrope, samo na kanalu Viasat Nature u ponedeljak i utorak tj. 20. i 21. septembra u 20:00.

Izvor i odgovornost objave: Katarina.Djordjevic@viasatworld.com

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.