Najave Srbija

Tribina Centra za promociju nauke „Dekodiranje mitova“ u SKC-u

cpn-tribina

U sredu, 21. oktobra, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a, Centar za promociju nauke organizuje još jednu u nizu CPN tribina koje aktuelnim i zanimljivim temama iz meseca u mesec privlače brojnu publiku. Ovomesečnu naučnopopularnu temu „Dekodiranje mitova“, kao i obično, učesnici CPN tribine će osvetliti iz raznih uglova. Mitovi su fenomen čije se značenje i uloga proučava kroz razne naučne oblasti – oni su, između ostalih, predmet proučavanja i tema psihologije, sociologije, antropologije, filozofije ili književnosti.

Na CPN tribini „Dekodiranje mitova“ učestvuje jedan od najboljih poznavalaca klasičnih mitova u Srbiji, dr Vladeta Janković, inače profesor u penziji Filološkog fakulteta u Beogradu. O odnosu mita i nauke govori dr Sofija Stefanović, arheolog i jedini dobitnik prestižnog evropskog ERC granta u Srbiji, sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Iz ugla psihologije i sociologije, mitove će osvetliti dr Oliver Tošković, psiholog iz Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju u Beogradu i dr Aleksej Kišjuhas, kolumnista lista ”Danas” i sociolog sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija CPN.

Tribina ”Dekodiranje mitova” je zapravo inspirisana temom ”Kako je Avelj postao Kain” iz drugog broja časopisa „Elementi“, koji je izašao 2. oktobra i koji je značajan prostor u ovom broju posvetio istraživanju neolitske revolucije na Balkanu. Kao prvi domaći ilustrovani naučnopopularni časopis, “Elementi” okupljaju autore i naučne novinare iz brojnih domaćih i regionalnih medijskih kuća, kao i najtalentovanije mlade autore.

Učesnici:

Dr Vladeta Janković, profesor u penziji, Filološki fakultet u Beogradu,

Dr Sofija Stefanović, arheolog i dobitnik ERC granta, Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu,

Dr Oliver Tošković, psiholog, Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju, Univerzitet u Beogradu i

Aleksej Kišjuhas, kolumnista lista ”Danas” i sociolog, Univerzitet u Novom Sadu.

Moderator: Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija CPN-a

Tags

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.