Najave Srbija

Tribina: „Autorski pogled: od prvog omota ploče do izložbe Istočno od raja”

Na tribini će govoriti autori izložbe „Jugoton – istočno od raja /1947-1991/“ – Sanja Bahrah Krištofić i Mario Krištofić – dizajneri mnogih izdanja Jugotona, još od ’80-tih godina prošlog veka. Autori će se osvrnuti na početke svog zajedničkog rada sa Jugotonom, o Novom talasu, prvom omotu za grupu Dorian Gray, ali i omotima koje su radili za druge izvođače. Govoriće sa kojim muzičarima i umetnicima su sarađivali, i o svom iskustvu tokom rada na izložbi. Posetioce će moći da vide omote i fotografije koji nisu zastupljeni na izložbi.

DG naslovna 1984

Sanja Bahrah Krištofić (Zagreb, 1961, grafička dizajnerka) i Mario Krištofić (Zagreb, 1957, fotograf) i zajednički žive i rade od 1981. godine. Početak njihove karijere povezan je sa zagrebačkom galerijom Studentskog centra, gde upoznaju mnoge aktere lokalne scene Novog talasa. Sledi dizajn omota ploče za grupu Dorian Gray i saradnja na stotinama omota ploča s nizom izvođača pod etiketom Jugotona: Denis & Denis, Prljavo kazalište, Parni valjak, grupa Film, Jura Stublić, Josipa Lisac, Boris Novković, Oliver Mandić, Boa, Tajči…  ali i Mišo Kovač, Neda Ukraden ili Nada Obrić, Šerif Konjević – gotovo da nije bilo Jugotonovog izvođača u periodu 1980 – 1990. sa kojim nisu sarađivali.

DG radna 1983

Osim dizajna omota ploča sarađuju sa mnogim akterima domaće umetničke scene i održavaju niz samostalnih izložbi. Multidisciplinarni karakter rada uslovio je odluku o osnivanju spostvenog udruženja Kultura umjetnosti putem kojeg organiziraju više projekata koji se bave očuvanjem baštine popularne kulture iz doba socijalizma.

JOSIPA 1992

Upućenost i bliskost sa radnicima Jugotona i Croatia Recordsa rezultiralo je idejom da se napravi izložba o likovnom segmentu popularne kulture Jugotona koji je, kao Jugoslovenska najveća izdavačka kuća imala presudan uticaj na pop kulturu bivše države. Istraživanje se usmerilo na segment pop-rok proizvoda, jer je taj segment u razdoblju od 1947 – 1960-ih bio tačka razilaženja sa ostalim izdavačima tzv. Istočnog bloka.

Kazaliste Televizori 1978

Izložba je spoj neposrednog uvida u događaje i kontakte sa osobama i izvođačima te pokušaja objektivnog prikaza navedenog segmenta rada Jugotona u periodu od 1947. do 1991. godine.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.