Sutra počinje Dead Lake Horror & Wine festival

0

Opatica na otvaranju, Sajsi MC na zatvaranju

Četvrti Dead Lake Horror&Wine Festival, koji će se održati od 20. do 22.  septembra pod sloganom „Noći horora i vina!“ u bioskopu Abazija kraj  jezera Palić, počinje u četvrtak uveče projekcijom filma “Opatica iz  pakla”, a zatvara koncertom Sajsi MC.

Dead Lake Horro&Wine festival i ove godine održaće se u prelepom  krajoliku Paličkog jezera, uz vrhunski horor, vinski, a poslednja vest  je – i muzički program, jer će zatvaranje festivala obeležiti koncert  Sajsi MC. Sajsi MC je već dugo vremena zvezda klupske muzike, koja je promišljeno  gradila svoju muzičku karijeru od fristajla do albuma sa provokativnim i  angažovanim tekstovima, koje je uvek umela da začini nastupima koji su  izazivali sve zadate stereotipe.
Gosti četvrtog Dead Lake Horro&Wine festivala biće autori dva domaća  filma “Ederlezi Rising” i “Žetva”, koji će se pokloniće nakon projekcije  svojih filmova.

Pojedinačna karta na festivalu iznosi 100, a dnevna 200 dinara.

Na otvaranju Dead Lake Horror&Wine Festivala, u četvrtak, 20. septembra  u 20 časova, biće prikazan svetski horor hit “Opatica iz pakla”  reditelja Korina Hardija. “Opatica iz pakla” je deo filmskog serijala  “Prizivanje zla”, a širom sveta je ovaj film još pre prikazivanja dobio  epitet “najstrašnije horor priče”. Ovoga puta priča se odvija u  Rumuniji, u kojoj se sveštenik iz Vatikana, istražujući samoubistvo  časne sestre, suočava sa demonskom silom koja teroriše ljude. Film će  biti prikazan u čast Maksima Aleksandra, dobitnika nagrade „Bela  Lugoši“, koji je bio direktor fotografije na ovom filmu. Film već obara  rekorde u gledanosti.


Iste večeri, u 22 časova, biće prikazan višestruko nagrađivani film  talentovanog Prestona de Fransisa “Uništi me” iz 2017. Kada Aleksandra,  na nagovor svoga dečka,prihvati da bude deo organizovanog tematskog  kampovanja u okviru koga počinje stravičan “escape room”, vrlo brzo  shvata da će se izvući živa jedino ako nastavi da igra iru po svojim  pravilima. Film je do sada osvojio 13 nagrada na festivalima.

Drugo veče festivala, petak, 21. septembra u 20 časova, otvara film  “Egzorcizam” hrvatske rediteljske zvezde Dalibora Matanića. Publika će  videti prvi Matanićev izlet u horor žanr. Koreni ovog ostvarenja leže u  istoimenoj pozorišnoj predstavi koju je Matanić postavio u pulskom  Istarskom narodnom kazalištu. Za vreme rada na njoj, ekipa je saznala za  slučaj devojke iz Pule nad kojom je, navodno, izvršen obred isterivanja  đavola. Ekipa predstave je pokušala da sazna više, no slučaj je, kažu,  zataškan i službeno se ništa nije dogodilo. Nastavili su s istraživanjem i došli do podataka da se po hrvatskim  crkvama redovno, na mesečnoj pa i nedeljnoj bazi, održavaju molitve za čišćenje, ali i pravi egzorcizmi. To je bilo polazište za film u kojem  obred egzorcizma zapravo funkcioniše kao okidač za promene na višem  društvvenom nivou. Na projekciji filma se očekuje prisustvo autora.

Nakon hrvatskog filma sledi, od 21:45, kratki ispitni film druge godine  filmske produkcije FDU “Žetva” reditelja Aljoše Dakića, horor sa  motivima slovenske mitologije. Mladi par, Nemanja i Irena, dolaze u  misterioznu kuću u selu Slavorovo u kojoj ih goste Veselin i njegova  žena Jovanka, slovenski pagani koji se drže radikalnih drevnih običaja. Glumačku ekipu predvodi Predrag Peđa Bjelac, jedan od naših  najuspešnijih glumaca u inostranstvu.

On je rado izašao u susret  studentima i pokazao veliku želju za saradnjom. Poslednji film druge večeri, od 22 časa, biće nemački horor “Replace”  reditelja Norberta Kila, po scenariju kultnog autora Ričarda Stenlija.  Ovaj film postavlja pitanje dokle smo spremni da idemo kako bismo  održali kult mladosti i lepote? Ovo je, dakle, još jedan film o kultu  mladosti i lepote, ali ovog puta sa drugačijim obrtom. Protagonistkinja  Kira Mabon je deo super-tajnog visokotehnološkog medicinskog  eksperimenta koji ima za cilj trajno podmlađivanje svojih pacijenata.

Međutim, Kirin karakter vodi priču ovog filma do dna misterije. Poslednji dan, subota, 22. septembar, otvoriće u 18 časova film  “Predator: evolucija” reditelja Šejna Bleka, četvrti u franšizi  “Predator”. Na Dead Lake&Wine Festival dolazi samo nedelju dana nakon  svetske premijere.

Od dalekog svemira do ulica predgrađa, lov se ponovo vraća kući, ali su  sada lovci svemira jači, pametniji i smrtonosniji nego ikada pre, budući  da su se genetički nadograđivali sa DNK materijalom drugih vrsta. Kada  mladić slučajno aktivira svoj povratak na Zemlju, samo brižna posada  bivših vojnika i nezadovoljni učitelj mogu sprečiti kraj ljudske rase.

U 20 časova biće prikazan domaći film “Ederlezi Rising” reditelja Lazara  Bodrože i scenariste Dimitrija Vojnova. Autori su ga okarakterisali kao  prvi pravi srpski naučnofantastični film, te pionirski poduhvat u  srpskoj kinematografiji. Film donosi priču o astronautu poslatom na dugu  intergalaktičku misiju. Tokom tog leta on se zaljubljuje u ženskog  androida koji ga prati na misiji, i počinje da veruje da se unutar te  mašine nalazi prava osoba. Reč je o kamernoj melodrami smeštenoj u  naučnofantastični milje bliske budućnosti u kojoj je svet drastično  drugačiji u odnosu na današnji. Glavnu žensku ulogu u filmu tumači  Stoja, američka glumica srpskog porekla najpoznatija po ulogama u  porno-filmovima, ali i društvena aktivistkinja, feministkinja i  kolumnistkinja. Na projekciji se očekuje i prisustvo autora.

Festival će zatvoriti film špansko/francuske koprodukcije “Hladna koža”  reditelja Ksavijera Gensa. U filmu, koji će se prikazivati od 22 časa,  glavni lik filma, Prijatelj, 1914. godine dolazi na zabačeno ostrvo kao  zamena za prethodnog meteorologa, gde shvata da njegov prethodnik nije  tek tako nestao već da mu se desilo nešto puno gore. Pored njega, jedini  stanovnici na ostrvu su Gruner, nasilni svetioničar i Aneris, njegov  ljubimac. Film se našao na listama najboljih horora prošle godine, i u  pitanju je film koji priziva atmosferu priča strave i užasa čuvenog  pisca Hauarda F. Lavkrafta.

I na ovogodišnjem festivalu posetioci će moći da uživaju u najboljim  srpskim vinima, kao i u kvalitetnom muzičkom programu. Svako veče, uz  projekcije filmova, biće organizovan i prateći muzički di džej program. Posebno izdvajamo afterparty u subotu. 22. septembra, kao završno veče  festivala, kada će svi posetioci našeg festivala, kao i učesnici vinskog  maratona, moći da proslave uspešnu trku i završetak festivala.

Krajolik Palićkog jezera sa prelepim parkom i misterioznim starim  vilama, među kojima dominira stari bioskop Abazija sa svojom otvorenom  scenom, savršena su lokacija za održavanje jedinstvenog horor festivala  u Srbiji koji prikazuje najbolje horor filmove iz celog sveta, uz  fantastična vina iz Srbije i regiona.

Organizator festivala je producentska kuća Art & Popcorn.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend