Najave Srbija

Supernatural festival kreativnim programom i ciljevima i dalje u službi zaštite životne sredine

Ovogodišnji Supernatural festival na Adi Huji će se održati 22. i 23. aprila i na njemu će, prema navodima organizatora, biti organizovana predavanja i radionice o flori i faunu tog dela Beograda, kao i drugi sadržaji.

U muzičkom delu programa će nastupati Kanda Kodža i Nebojša, Lollobrigida, Del arno bend, Beogradski sindikat, Nikola Vranjković, Irie Fm, Sharska Snakes and Planes, Nula radio with Rebel B i Leontina i dečiji hor „Čarolija“.

Osnivač festivala Srđan Stanković je rekao da festival daje doprinos velikoj ideji i zaštiti životne sredine u celom svetu kroz edukaciju i zabavu.

Govoreći o revitalizaciji Ade Huje, on je podsetio da je to prostor koji je decenijama degradiran zbog „loše odluke gradskih vlasti iz šezdesetih godina da Ada Huja postane deponija na samo četiri kilometara od centra grada“.

„Naša ideja je bila da se zaštiti to ostrvo koje se spojilo sa kopnom i do koga se slivaju sve otpadne vode sa područja Karaburme, a rezultat je park na 10 hektara sa raznim sadržajima i novoposađenim drvećem. Ada Huja je najveći ekološki problem Beograda, a festival sada dobija pravi smisao kao sredstvo promocije tog prostora i način da pritisnemo donosioce odluka da se problem reši“, rekao je Stanković.

VD gradskog sekretara za životnu sredinu Goran Trivan je rekao da će festival dobiti podršku, ali da je potrebna pomoć za rešavanje problema zagađenja područja Ade Huje kao jedne od najgorih tačaka u gradu. Trivan je naveo da je to vodeće pitanje, kao i način gazdovanja tim područjem i da Sekretarijat za zaštitu životne sredine radi na rešavanju uzvodnog zagađenja pre nego što se počne sa čišćenjem rukavca u kome voda ključa, jer se organske materije raspadaju u njemu.

„Vrlo smo rešeni da rešimo problem uz pomoć festivala za nekoliko godina“, rekao je on i najavio postavljanje kamera oko divljih deponija.

Gradonačelnik Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić smatraju da ove napore treba podržati i pomoći.

Istorijat Supernatural pokreta, festivala i parka:

– Supernatural festival od 2007. godine obeležava Dan planete Zemlje – 22. april.

– Osnovne vrednosti Supernatural festivala su očuvanje životne sredine, edukacija i kultura.

– 2007-2010: Supernatural festival se organizovao na Hajdučkoj česmi, kao dnevni festival sa idejom da stvori ambijent u kojem posetioci mogu da se druže, steknu nova znanja iz ekologije i zaštite životne sredine uživajući u dnevnom svetlu i prirodi.

– 2011: petogodišnjicu, Supernatural obeležava festivalom u Botaničkoj bašti, sa idejom promocije jedinstvene zelene oaze u samom centru grada. Pokrenuti su novi programi, kao na primer-Green Times i Zelena učionica.

– 2012-2015: nakon 6 godina Supernatural festivala, najvećeg ekološkog događaja u Srbiji koji je kroz programe za zaštitu životne sredine, obrazovanje i kulturu promovisao ekološke vrednosti, Supernatural pokret pokreće projekat revitalizacije ekosistema Ade Huje. Supernatural festival se poslednje 3 godine održava u Supernatural parku na Adi Huji.

– Aktivistička platforma: Supernatural festival je do sada organizovao nekoliko akcija koje su inspirisale posetioce da se uključe i učine nešto lično za očuvanje prirode:

2009 – organizovana je akcija „Donesi 3 limenke i 3 plastične flaše i uđi na festival besplatno“. Ovom akcijom je prikupljeno 2 tone ambalažnog otpada koje je predato na reciklažu, a od dobijenih sredstava su kupljeni kontejneri za razvrstavanje otpada i postavljeni na Kosšutnjaku,
2012 – organizovana je kampanja „Dođi biciklom i uđi na festival besplatno“ – 1500 ljudi se odlučilo da dođe bisiklom
2013 – kampanjom „Donesi odeću koju ne koristiš i uđi na festival besplatno“ organizovanom u saradnjii sa Crvenim krstom Beograda, u samo jednom danu prikupljeno je 6t odeće što predstavlja 50% godišnjih potreba CK Beograd.

Nakon 5 godina Supernatural festivala, najvećeg ekološkog događaja u Srbiji koji je kroz programe za zaštitu životne sredine, obrazovanje i kulturu promovisao ekološke vrednosti, Supernatural pokret pokreće projekat revitalizacije eko sistema Ade Huje.

Ada Huja, nekada predeo bogat zelenilom, vinogradima, proglašen za IBA područje (Important Bird Area), šezdesetih godina prošlog veka postaje gradska deponija čime je započeto narušavanje eksistema ovog zelenog područja smeštenog na samo 4 km od centra Beograda. Nekada ostrvo Ada Huja, usled višedecenisjkog deponovanja otpada spaja se sa obalom i formira se rečno poluostrvo.

Na ovaj način zaustavljen je dotok sveže dunavske vode kroz rukavac. Otpadne vode, komunalne i industrijske, godinama se talože u ostatak rukavca, koji danas predstavlja ekološki i zdravstveni hazard za stanovništvo okolnih naselja. Od 2000. godine, špic poluostrva, služio je kao ilegalna deponija građevinskog šuta čime je bujna vegetacija špica Ade Huje uništena.

2009. godine, za potrebe Sekretarijat za životnu sredinu grada Beogarada, kompanija DEKONTA koja se bavi ekoremdijacijom, izrađuje studiju o stanju životne sredine Ade Huje, sa definisanim smernicama i preporkama za revitalizaciju ovog područja. Ovaj dokument predstavlja osnov za razvoj aktivnosti koje Supernatural sprovodi u cilju revitalizacije eko sistema Ade Huje.

Supernatural pokret u oktobru 2011. potpisuje ugovor sa Opštinom Palilula o čišćenju ilegalne deponije šuta na špicu rečnog poluostrva Ada Huja i uspostavaljanju centra za zaštitu životne sredine, obrazovanje i kulturu- Supernatural park.

Supernatural pokret je okupio Think tank-tim stručnjaka, od profesionalaca iz ekološkog menadžmenta, gradskih institucija i nevladinog sektora koja se bavi izradom tehničke dokumentacije za rešenje problema zagađenja rečnog rukavca Ade Huje.

Projekat „Supernatural park – od deponije do parka“, Evropska asocijacija za informisanje o lokalnom razvoju i zaštitu životne sredine za Evropsku Uniju (AIDEL), 2014 godine izabrala je kao jedan od 25 najuspešnijih projekata u Evropi, zajedno sa inicijativama iz Francuske, Španije, Italije, Velike Britanije i ostalih zemalja Evrope.

Od 2011. godine u Supernatural parku je posađeno preko 200 sadnica drveća, više od 2000 cvetnih sadnica, izgrađene su šetačke staze, postavljena učionica namenjena edukaciji, plastenik za eksperimentalno gajenje lekovitog i začinskog bilja, osmatračnica za ptice, postavljeni su solarni paneli i vetrogenerator. Postavljeno je i igralište za decu, teretana na otvorenom, teren za odbojku na pesku, kao i plažni bar u kome možete popiti piće rashlađeno sunčevom energijom. Održan je veliki broj događaja edukativnog, ekološkog i kulturnog karaktera, kroz koje je prošlo više od 35.000 ljudi.
Sledeća faza u projektu Revitalizcija ekosistema Ade Huje je pronalaženje trajnog održivog rešenja za rukavac, kako bi se zaustavilo zagađenje, toksični mulj očistio i ponovo uspostavio protok sveže dunavske vode. U realizaciji ovog projekta neophodno je udružiti znanje većeg broja instituvija Grada, ali i Republike, eksperte i nevladine organizacije.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.