Hrana&Piće Najave Srbija

„Srbijo, ruke ti se pozlatile!“

Sezona slava počinje, a domaćice razmišljaju šta da pripremaju, da li će njihova jela zadiviti goste… Ako ste kreativna domaćica, a vaša jela hvale nadaleko, onda je „Srbijo, ruke ti se pozlatile!idelano mesto za Vas. Pokažite i drugima kako izgleda vaša slavska trpeza, koje je to jelo koje najbolje pripremate i da li zaista imate „zlatne ruke„.

Konkurs se je počeo 16. marta, a završava se 21. decembra 2015. godine. Odvija se u četiri etape, tj. četiri tematske celine: Farbanje i ukrašavanje uskršnjih jaja, Tradicionalni ručni rad (vez i vezenje, pletenje i heklanje, šivenje, ukrasni i upotrebni predmeti…), Najbolji recept, Najlepša slavska trpeza.

Farbanje i ukrašavanje uskršnjih jaja – prva tema odnosi se na Uskrs i farbanje uskršnjih jaja. Ovaj ritual koji svi volimo i radujemo mu se svake godine, predstavlja idealan razlog da pokažete vaše umeće. Sačuvajmo prave vrednosti i naučimo da prepoznajemo kvalitet sopstvenog umeća i znanja (završen 19. aprila 2015, nagradu osvojila Aleksandra Dimitrijević – „Radost, sreća, lepota naše uskršnje tradicije!„, Beograd)

"Srbijo, ruke ti se pozlatile!" (prva tema)

Tradicionalni ručni rad – druga tema konkursa “Srbijo, ruke ti se pozlatile”. Sigurni smo da svako od vas ima neki skriveni talenat u rukama uz pomoć kojeg pravi magične i višenamenske predmete, ukrase za kuću ili poklone najdražim prijateljima. Želimo da Vas ovim konkursom podstaknemo da zajedno sa nama podelite ono što najbolje umete da radite i pokažete celoj Srbiji koliko kreativnosti, veštine i lepote postoji u sitnicama koje Vam ulepšavaju svaki slobodan trenutak i prostor u kome živite. Sačuvajmo prave vrednosti i naučimo da prepoznajemo kvalitet sopstvenog umeća i znanja! (završen 21. juna 2015, nagradu osvojila Dušanka Korica – „Tradicionalni srpski vez!„, Novi Sad)

"Srbijo, ruke ti se pozlatile!" (druga tema)

Najbolji recept – treća tema je recept za pripremanje tradicionalnih jela iz bogate riznice naše stare kuhinje. Sigurni smo da svako od vas ima neki skriveni bakin recept koji se prenosi sa kolena na koleno i u kome se uživa već generacijama. Želimo da Vas ovim konkursom podstaknemo da zajedno sa nama podelite ono najbolje što umete da napravite i pokažete celoj Srbiji koliko strasti i ljubavi ulažete u jela koja se nalaze na Vašoj trpezi svakog dana. Sačuvajmo prave vrednosti i naučimo da prepoznajemo kvalitet sopstvenog umeća i znanja! (završen 27. septembra 2015, nagradu osvojila Snežana Milićević – „Ardačke herovke„, Zrenjanin, stručni žiri predvodila glumica Gorica Popović)

"Srbijo, ruke ti se pozlatile!" (treća tema)

Najlepša slavska trpeza – četvrta tema i ujedno završna tema velikog nacionalnog nagradnog konkursa „Zlatne C kafe“ “Srbijo, ruke ti se pozlatile”. Postoji niz različitih običaja, rituala i načina na koji svako od nas proslavlja slavu zaštitnika svoje kuće. Slavljenje krsne slave ostala je možda jedina, neprekinuta tradicija našeg naroda – od vremena pokrštavanja do danas. Mnogo se toga menjalo u narodnom životu, ali su se slave održale kao najveća svetinja. Slave su se prenosile sa kolena na koleno, sa oca na sina, tako da se i sada lako može ustanoviti koja porodica slavi koju slavu. Ovim konkursom želimo da Vas podstaknemo da zajedno sa nama podelite ono najbolje što umete da napravite i pokažete celoj Srbiji koliko strasti i ljubavi ulažete u pripremu Vaših slavskih trpeza i koliko Vam je to važno. Sačuvajmo prave vrednosti i naučimo da prepoznajemo kvalitet sopstvenog umeća i znanja! (traje do 21. decembra 2015, više informacija na www.ruketisepozlatile.rs)

"Srbijo, ruke ti se pozlatile!" (četvrta tema)

Organizator konkursa je „Zlatna C kafa – tradicija od 1976„. Pobednik etape dobija novčanu nagradu u vrednosti od 100.000 dinara, a deset najistaknutijih učesnika dobija setZlatne C kafe“ i novčani iznos od 5.000 dinara.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.