Najave Srbija

Seminar Želimira Žilnika u DKSG

U utorak 17. i sredu 18. maja u 18 časova u Akademskom filmskom centru Doma kulture „Studentski grad“ biće održan seminar Želimira Žilnika.

Želimir Žilnik jedan je od najznačajnijih reditelja srpske kinematografije. Njegov prvi igrani film Rani radovi nagrađen je Zlatnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu 1969. godine kao i sa četiri nagrade na Festivalu u Puli ali i odmah zabranjen za prikazivanje. Žilnik je pred sudom uspeo da oslobodi film ali više nije mogao da radi u Jugoslaviji i odlazi u Nemačku gde snima nagrađivane kratke filmovе. Već posle premijere prvog celovečernjeg filma Raj (1976) koji govori o Crvenim brigadama, morao je da napusti Nemačku. Po povratku u zemlju režira niz televizijskih filmova i doku drama između kojih i Bolest i Izdravljenje Bude Brakusa (1980), Stanimir silazi u grad (1984), Bruklin Gusinje (1988), Stara mašina (1999 , seriju Vruće plate (1987).

 

 Tako se kalio čelik (1988), Tito po drugi put među Srbima (1994), Marble Ass (1995), Kud plovi ovaj brod (1998), Tvrđava Evropa (2000), Kenedi se vraća kući (2003), Kenedi se ženi (2007), Stara škola kapitalizma (2009) samo su neki od mnogobrojnih filmova u kojima Žilnik govori o slomu sistema vrednosti u post-tranzicijskim zemljama centralne i istočne Evrope, problemu izbeglištva i migracija u novo nastalim okolnostima proširene Evrope. Dokumentarnim filmom Destinacija Serbistan (2015) on istražuje temu seoba naroda u vreme neoliberalnog kapitalizma i ratova koje on izaziva.

Snimajući filmove često u oskudnim uslovima i gotovo bez ikakvih sredstava Žilnik svojim primerom na ovakvim seminarima i filmskim radionicama podstiče i bodri mlade ukazujući da stvaranje filma treba da bude oslonjeno na realan život i da u snimanje treba ući bez straha.

 Seminar je otvoren za sve zainteresovane. Ulaz slobodan.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.