Najave Srbija

Repolarizacija i Interakcija – Prateći program 18. Bijenala umetnosti u Pančevu

U okviru pratećeg programa 18. Bijenala umetnosti u Pančevu pod nazivom „Prostorni agens“ u subotu, 2. juna, u 17.30h, biće održan performans „REPOLARIZACIJA“ Marca Nektana (u objektu SK12 na adresi Dr Svetislava Kasapinovića 12). Od 19 sati na programu je predavanje/diskusija o doktorskim umetničkim projektima – „INTER∀KCIJ∀“ (u galeriji Milorada Bate Mihailovića).

U performansu „REPOLARIZACIJA“ umetnik traga za konačnom transcedencijom. Umetnik je prostor i vreme, umetnik je izvođač i publika, umetnik je kreator i delo – neograničen, uvek prisutan, bez početka i bez kraja, Veliki Dah ne-bića, nepostojeći i sveprožimajući. Marco Nektan je performer, igrač, koreograf i vizuelni umetnik koji se poslednjih dvadeset godina bavi igrom,i to: klasičnim baletom, savremenom igrom, performans artom i buto plesom. Bio je deo umetničke grupe „Corpus Artisticum“ kroz koju je razvio sopstveni umetnički stil.

U fokusu ovogodišnjeg Bijenala umetnosti osim umetničkog performansa su i značaj kolekcija privatnih galerija i kolekcionara, kao i teorijsko-diskurzivni deo koji će se baviti temom doktorata u savremenoj umetnosti. U okviru panel-diskusije INTER∀KCIJ∀,planirane za 19 sati, razgovaraćemo o značaju doktorata umetnosti sa Natašom Teofilović, Tanjom Juričan, Miroslavom Prvulј i Milicom Ćebić

18. Bijenale umetnosti otvoreno je u subotu, 26. maja, ispred Galerije savremene umetnosti u Pančevu. Osam internacionalnih performera nastupilo je u toku dana, u različitim gradskim prostorima, a među njima i Vlasta Delimar (Hrvatska), Lala Nomada (Austrija), Boris Kadin (Hrvatska), Srđan Đile Marković – Supernaut (Srbija) i drugi.

Bijenale umetnosti traje do 17. juna i predstaviće radove više od trideset autora, među kojima su i: Neša Paripović, Tomislav Gotovac, Katalin Ladik, Janez Janša, Szombathy Balint, Jovana Banjanac, Centar za nove medije_kuda.org, Mariela Cvetić, Vuk Ćuk, Davor Dukić, Spartak Dulić, Grupa OHO, Marko Pogačnik, Hugo Glendinning i Adrian Heathfield, Sanja Iveković, Maja Maljević, Srđan Đile Marković i Sonja Savić, Marijan Molnar, Mirko Nikolić, Nikola Pešić, Simonida Rajčević, Nikola Savić, Ana Vrtačnik, Snežana Vujović Nikolić i Vuk Vučković.

Više informacija možete pronaći OVDE.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.