Najave Srbija

Promocija knjige o Miki Antiću književnika nemanje Rotara

Novo izdanje romansirane biografije Miroslava Antića Sutradan posle detinjstva čiji je autor Nemanja Rotar biće predstavljeno u Novom Sadu na brodu Zeppelin u okviru Novosadskog književnog festivala u četvrtak, 30. jula u 20 časova.

Novo izdanje ove cenjene i tražene knjige o životu i delu popularnog pesnika, koja je objavljena u izdanju Arhipelaga, došlo je posle samo nekoliko meseci od prvog izdanja. Za to vreme Nemanja Rotar je imao petnaestak promocija knjige u različitim delovima zemlje na kojima se sreo sa stotinama čitalaca svoje knjige, a promocije su po pravilu pratili razgovori o Antiću i projekcije njegovih dokumentarnih filmova. Pisac je dao desetine intervjua o kojima je govorio o nastanku knjige o Miroslavu Antiću koja je naišla na nepodeljeno interesovanje i čitalaca i medija i kritike.

Nemanja Rotar Sutradan posle detinjstva 2. izdanje
Nemanja Rotar Sutradan posle detinjstva 2. izdanje

Knjiga Nemanje Rotara Sutradan posle detinjstva je romansirana biografija Mike Antića. Rotar je napisao uzbudljiv roman o pesniku i njegovoj životnoj i književnoj avanturi, o vremenu u kome su pesnici bili slavni, a poezija deo svakodnevice, i o tome šta je bilo posle. Rotar piše svoj neobični roman iz najveće moguće blizine, kao deo Antićeve porodice, kao neko ko je odrastao uz velikog pesnika, da bi sada, posle svega, uobličio i sklopio knjigu njegovog života. Otuda je knjiga Sutradan posle detinjstva između života i literature, između romana i romansirane biografije.

Sutradan posle detinjstva čita se kao uzbudljiv roman o pesniku i boemu koji je obeležio jedno vreme, ali i o njegovom dobu, o sedamdesetim i osamdesetim godinama, i o vremenu u kome žive današnji Antićevi čitaoci.

– Vreme Miroslava Antića i naše vreme potpuno se razlikuju. Pesnici su nekada bili slavni i poznati, o njima se govorilo i oni su drugima bili uzor. Danas su uzor akteri sa estrade i zabave. Miroslav Antić je ostao pesnik koga čitaju i čije stihove znaju. Putujući po Srbiji na promocije knjige, još jednom sam video koliko on ima čitalaca i poklonika. On je pesnik koji kod svakoga budi emociju. On je pisac svih naših detinjstava. Želeo sam da napišem knjigu o njemu kako bih bolje i neposrednije razumeo njegovo vreme, ali i kako bih iz te perspektive sagledao naš današnji trenutak – kaže Nemanja Rotar povodom objavljivanja drugog izdanja knjige Sutradan posle detinjstva.

Objašnjavajući razloge zbog kojih je Miroslav Antić tako popularan pesnik čiji stihovi i život i dalje interesuju njegove stare i nove čitaoce, Rotar kaže:

– Mislim da je ta bliskost s pesnikom objašnjiva njegovim stihovima, koji su jasni, koncizni, šarmantni i prijemčivi za uho. Postoji i izvesna doza patetike koja prožima delo ovog poete, a koja ima posebno značenje i ne deluje kao stilski promašaj jedino kod njega. Ta vrsta detinje naivnosti koja proviruje iz Antićevog pesničkog govora jeste ono što najviše pleni savremenog čitaoca. Taj nežni šapat neoromantizma deluje omamljujuće, on nas vraća u prošlost, u svetove detinjstva. Imamo utisak da se nanovo krećemo ispod one magične duge života koja deli dva tako suprotna sveta, dečijeg i sveta odraslih. Zato sam i napisao ovu knjigu, jer sam imao neodoljivu potrebu da se i sam vratim u doba detinjeg spokoja ne bih li izbegao ono sivo, naborano i dosadno sutra, sutra posle detinjstva.

Romansijer, pripovedač i esejist Nemanja Rotar (Pančevo, 1972), pored nekoliko knjiga eseja, objavio je romane Buđenje zmaja, Čuvari Balkana, Poslednja noć na Levantu, Netrpeljivost i Dnevnik ljudoždera. Dobitnik je stipendije Fonda „Borislav Pekić“. Živi i radi u Pančevu, gde je direktor Kulturnog centra Pančevo.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.