Najave Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Promocija knjige „Gde ptica peva najlepše“ Alehandra Hodorovskog

Promocija romana „Gde ptica peva najlepše“ Alehandra Hodorovskog održaće se u petak, 3.3. od 19h u Galeriji Polet (Cetinjska, 15). Na promociji će govoriti Tamara Krstić, Nataša Vujnović, Igor Stanojević, dok će razgovor moderirati Ana Marija Grbić.

Ovaj kvaziautobiografski roman, u izdanju izdavačke kuće Areté, majstorsko je istraživanje, u potpunosti uporedivo s Markesovom porodičnom sagom „Sto godina samoće“ i Beninijevim filmom „Život je lep“ − o porodici, mitologiji i o tome koliko će nam daleko umovi ići u potrazi za samoodržanjem i šansom da se uhvati neki prividni smisao u svetu koji je tako često van našeg razumevanja, kako u svojoj lepoti, tako i u svom nasilju.Ova višegeneracijska hronika uvodi gomilu nezaboravnih likova, od prostitutke kepeca i duha Rebea, do krotitelja lavova koji jede sirovo meso i uči svoje zveri da skaču kroz zapaljene obruče. Ako ostavimo po strani fantastične elemente, „Gde ptica peva najlepše“ žestoko je originalna priča o imigrantima koja kulminira piščevim rođenjem u Čileu 1929 – što je bio zamršen vremenski period u istoriji te nacije. Udružite to s poezijom, tarotom i jevrejskim misticizmom i oživljava nadrealna vizija jednog genija, navodi kritika. „Gde ptica peva najlepše“ briljantan je, lud i nepredvidiv poluautobiografski roman,dodaju, govoreći o ovoj knjizi kao jednoj od najboljih u 2015.godini.

Nesvakidašnji čileansko-francuski reditelj, dramski pisac, glumac, muzičar i spiritualni guru Alehandro Hodorovski obeležio je epohu filmske psihodelije ostvarenjima „The Holy Mountain“, „El Topo“, „Santa Sangre“…

“Ljudi kažu da sam lud. Nisam lud. Samo pokušavam zalečiti svoju dušu“, rekao je Hodorovski govoreći o svom poslednjem u nizu filmskom ostvarenju „Dance of reality“ (La danza de la realidad), koji predstavlja njegov trijumfalni povratak u vidu fantastičnih memoara, koji su svojevrstan miks autobiografije, politike, mučenja i fantazije.

Sa druge strane, njegov dokumentarac „Jodorowsky: Dune“ predstavlja nesuđenu ekranizaciju kultnog književnog serijala „Dina“ Frenka Herberta, koju je Hodorovski pripremao u saradnji sa Gigerom, Dalijem, Mebijusom, Dejvidom Karadinom, Mikom Džegerom, Orsonom Velsom i mnogim drugim velikanima. Projekat mu je preotet i predat Dejvidu Linču, Džordžu Lukasu i Stivenu Spilbergu, ali i pored toga što nikada nije snimljena, verzija koju je pripremao Hodorovski izvršila je kasnije veliki uticaj na brojne filmske stvaraoce. Ogromna investicija je propala, ali je za sve generacije ostavljen standard SF-a – Mebijusova knjiga snimanja iz čijih su slika inspiraciju i estetiku kopirali svi velikani žanra. Dokumentarac „Hodorovski: Dina“, sastoji se iz novijih intervjua i starih snimaka koje su Hodorovski i saradnici zabeležili u vreme rada na velikom projektu.

Hodorovski nije protagonista dobra i zla, heroja i herojina. Dobro i zlo su kosmičke sile istog intenziteta, ali se individualno tumače pri dostizanju ličnog balansa. Sveobuhvatnost i kompleksnost tumačenja simbola koje Hodorovski nudi u svim svojim filmovima i predstavama, gotovo je nemoguće sagledati. Njegova umetnost je virilna, falusna, strasna i produkt je više libida nego razuma. Tako bi je trebalo i doživeti.

https://www.youtube.com/watch?v=i2d8fdUENMA

Knjiga „Gde ptica peva najlepše“ će u Poletu moći da se kupi po promotivnoj ceni.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.