Najave Srbija

Prenos uživo otvaranja 14. Beogradskog festivala igre na Trgu republike

Beogradski festival igre svoje četrnaesto izdanje započinje u Sava Centru, prvim gostovanjem Baleta Britanske Kolumbije iz Vankuvera u Srbiji. Renomirana trupa izvešće 24. marta dva izuzetna koreografska komada koja potpisuju Šaron Ejal iz Izraela i Kristal Pajt iz Kanade.

Zbog velikog interesovanja domaće i inostrane publike za programe ovog jedinstvenog festivala umetničke igre, Grad Beograd, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, organizuje po prvi put živi prenos jednog kulturnog događaja, odnosno predstave savremene umetničke igre na Trgu republike. Uključenje će biti realizovano u realnom vremenu, 24. marta od 20h, zahvaljujući tehničkoj podršci RTS-a i kompanije Vip mobile koja je već 10 godina zaredom generalni sponzor festivala. Za kvalitetan prenos događaja koristiće se brza 4G mreža najnovije generacije, koja poseduje najveću pokrivenost u Srbiji. Pre početka predstave i za vreme pauze, o pripremi igrača za nastup i atmosferi među publikom, iz Centra Sava će izveštavati voditelji ovog zanimljivog programa. Inače, 14. Beogradski festival igre otvara baletski super star, Italijan Đuzepe Pikone.

Po ugledu na svetske prestonice, a pre svega na Milano, Njujork i Beč, gde postoji dobra praksa prenosa operskih i baletskih predstava na ekranima koji su postavljeni na zgradama najpoznatijih teatara, Beograd prvi put nudi svojim stanovnicima i gostima besplatan prenos otvaranja jedne važne kulturne manifestacije, ali i gostovanja baletske kompanije za čiji nastup vlada veliko interesovanje.

Od samog osnivanja Beogradskog festivala igre, postojala je saradnja sa Gradom Beogradom, ali je zapravo ovo prvi zajednički projekat koji ima za cilj podjednako popularizaciju savremene umetnosti i kreiranje atraktivnog sadržaja za goste, odnosno razvijanje turističkih potencijala. Svakako je savremena igra umetnost koja najbrže komunicira sa novom publikom i generacijama, naročito ako se radi o važnim produkcijama i autorima, međutim ideja je pre svega utemeljena na izuzetnom uspehu ovog festivala tokom prethodnih godina, medijskom prisustvu, kao i međunarodnoj prepoznatljivosti.

Pod sloganom „Velika igra“, od 24. marta – 11. aprila, predstaviće se ukupno 15 kompanija iz 10 zemalja, sa 23 koreografska komada. Deo manifestacije je i gostovanje predstave „Brodski/Barišnjikov“ u režiji Alvisa Haramanisa i izvođenju slavnog Mihaila Barišnjikova.

Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao prestižna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju pozorišne trendove i ispisuju istoriju umetničke igre, mesto gde se otkrivaju nove produkcije, i sa podjednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori. Aktuelnost programa određuje poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih scenskih formi, koreografskih rukopisa i estetike, istovremeno unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranja sadržaja. Otkrivajući umetničku igru kroz njene vrhunske domete, Beogradski festival igre je pridobio brojnu publiku. Tako je od osnivanja predstavljeno preko 300 radova poznatih koreografa, dok poslednjih godina svako izdanje prati blizu 23.000 gledalaca i 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. Istovremeno, festival pruža ogromnu podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i predstavnicima svih umetničkih oblasti. Dragocene informacije i kontakti sa inostranim trupama, otvorile su vidike, mogućnost stipendiranja i angažmana mladim igračima, dok su uspešne komade na domaćoj sceni ostvarili upravo inostrani koreografi koje je festival predstavio.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.