Najave Srbija

Predstavljanje knjige “Dan kada je nestao Majls Evans“ u DKSG

U četvrtak 12. maja u 20 sati u Klubu-knjižari Magistrala u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu biće održano predstavljanje knjige “Dan kada je nestao Majls Evans“ – Džez i filmska naracija u izdanju redakcije filmskog programa DKSG.
Nakon predstavljanja knjige u 21 sat, biće prikazan film „Kao neko zaljubljen“ iranskog reditelja Abaza Kjarostamija. Naziv filma je inspirisan istoimenom pesmom Ele Ficdžerald.

Kada se kaže džez na filmu, uobičajeno se asocijacije stvaraju oko filmskih ostvarenja koje su tematski okrenute biografijama postojećih ili fiktivnih džez muzičara, ili onih u kojima je džezu poverena delikatna uloga filmske muzike. Međutim, namera studije Dan kada je nestao Majls Evans-Džez i filmska naracija je da u igranim filmovima koji se ne mogu svrstati u neku od pomenutih kategorija otkrije ponekad neveliko, ali značajno prisustvo džeza. Reč je o džezu koji nije u prvom planu, koji ne mora da ima odlučujući uticaj na tok i razvoj filmske priče, ali je uvek značajan mikronarativ u njenoj strukturi, dragocen detalj koji nekoj od scena daje osoben fon ili sugeriše važnu karakternu crtu junaka.

Like someone in love, Abbas Kiarostami_1

Ova studija Milena Alempijevića postavlja sebi zadatak da mnoštvo zanimljivih primera iz američke i evropske produkcije posredstvom džeza poveže u mrežu značenja, dokazujući da, bez obzira na žanr filma, džez doprinosi podjednako efektno i na uzbudljiv način i kada je sredstvo moćne poruke i kada je samo mali hir scenariste.
“Studija Džez i filmska naracija donosi odabrane primere u rasponu od pedeset godina kao svedočanstvo o tome da su sineasti različitih poetika oduvek nepogrešivo prepoznavali ova dragocena svojstva džeza“ – rekao je o knjizi autor Milen Alempijević.

Milen Alempijević (Čačak, 1965) radi u čačanskom Domu kulture na mestu urednika Filmskog i video programa i kao umetnički direktor međunarodnog festivala animacije Animanima. Autor je desetak knjiga različitih žanrova iz oblasti beletristike, kao i knjige eseja o animiranom filmu “Umetnost preterivanja.“ Članke i tekstove o filmu i animaciji objavljivao u specijalizovanim časopisima (TFT, Filaž, Homo Feliks), u dnevnim listovima i kulturnoj periodici (Polja, Severni bunker, Književni magazin, Koraci). Priredio je dvobroj 183-184 časopisa za umetnost i kulturu Gradac posvećen džezu. Autor više multimedijalih predavanja na teme iz oblasti filma, animacije i džeza.

Film „Kao neko zaljubljen“ francusko-japanske produkcije prati priču starijeg čoveka i mlade žene koji se sreću u Tokiju. Ona ne zna ništa o njemu, on misli da je poznaje. On je poziva u svoj dom, ona mu nudi svoje telo. Mreža koja se isplete između njih za 24 sata nema nikakve veze sa okolnostima njihovog susreta. Uloge Rio Kase, Rin Takanaši.

U programu učestvuju autor Milen Alempijević i Igor M. Toholj, koji je urednik filmskog programa DKSG.

 

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.