Najave Srbija

Predavanje Biance Cappelo o modnom dizajnu u Novoj Iskri

Nova Iskra će predstaviti još jedno u seriji javnih predavanja koja se bave istraživanjima u polju dizajna u okviru Bricolage Lab Experimental Design kampa. Bianca Cappello, istoričarka juvelirstva i kostimografije iz Milana i predavač na prestižnom Istituto Europeo di Design (IED), predstaviće svoja dugogodišnja istraživanja o upotrebu materijala u okviru modnog dizajna današnjice.

Daniele Acciai - Accademia Belle Arti Firenze, Foto: Lorenzo Giotti
Daniele Acciai – Accademia Belle Arti Firenze, Foto: Lorenzo Giotti

Kroz predavanje naslovljeno Unusual materials in the Fashion Design biće predstavljeno dugogodišnje istraživanje o mogućim upotrebama neuobičajenih materijala u modnom dizajnu. Bianca je bila jedan od glavnih koordinatora projekta o preispitivanju korišćenja materijala u modnom dizajnu koji se realizovao uz podršku javnih institucija u Italiji, a realizovan je uz pomoć i kroz edukativne module na nekoliko italijanskih univerziteta i umetničkih akademija. Predavanje je koncipirano kroz niz studija slučaja mapiranih tokom istraživanja, sa ciljem predstavljanja dva osnovna principa – da dizajn ima sposobnost da transformiše dobar koncept u savršen objekat, kao i da se približi koncept materijala koji pružaju mogućnost da se izbegne otpadni materijal.

Bianca Cappello je istoričarka juvelirstva i kostimografije, a kao profesorka predaje na renomiranom fakultetu IED u Milanu, kao i u okviru Galdus stručnih škola. Specijalizovana je za istoriju juvelirstva i važi za jednog od najboljih stručnjaka u ovoj oblasti u Evropi, posebno u domenu istraživanja i preispitivanja uloge materija u modnom dizajnu – pre svega kroz nakit i kostim. Svoje dugogodišnje iskustvo stekla je kroz istraživanja fokusirana na modni dizajn u saradnji sa univerzitetima i umetničkim akademija u Italiji, a njen rad je posebno priznat kada je pozvana da bude glavni koordinator kolekcije nakita Muzeja u Vićenci od 2014. do 2016. godine. Učestvovala je u mnogobrojnim izložbama širom Evrope i autor je više od dvadeset publikacija o neuobičajenim materijalima u modnom dizajnu.

Bricolage Lab je zamišljen kao pokretna učionica, koja se odigrava u Beogradu od 28. septembra do 23.oktobra. Bricolage Lab predstavlja edukativni program koji se fokusira na kreativni razvoj kao odgovor na aktuelne društvene i ekološke probleme kroz radionice i predavanja, uz učešće istaknutih gostiju iz inostranstva.

Predavanje Unusual materials in the Fashion Design Biance Cappello, koje je podržano od strane Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, biće održano u Novoj Iskri u sredu 21. oktobra u 17.30 h. Ulaz je slobodan.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.