Najave Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Počinje prodaja ulaznica za predstave 15. Beogradskog festivala igre na sceni Pozorišta na Terazijama

U petak, 22. septembra, počinje prodaja ulaznica za predstave koje će se u okviru 15. Beogradskog festivala igre izvoditi na sceni Pozorišta na Terazijama. Reč je o najnovijim postavkama Kompanije Kristjana Ingimarsona iz Kopenhagena, trupe Peeping Tom iz Brisela i Baleta Trokadero iz Njujorka. Sve tri trupe se vraćaju na Beogradski festival igre, na zahtev brojne publike.

Kompanija Kristjana Ingimarsona donosi novu celovečernju predstavu “Aerodrom”, i to 18. i 19. marta. Inspirisan prostorom velikih aerodroma, danski reditelj i koreograf Ingimarson se na duhovit način bavi svim radnjama koje prethode ulasku putnika u avion. Zgrada u kojoj se sudaraju snovi, šoping i pretresanje ljudi na traci, za njega postaje mesto nadrealnog ambijenta i mogućnost za duhovitu analizu svima dobro poznatih situacija. Prostor ispunjen obećanjima, gde se zemljina kugla vrti na dlanu, istovremeno se nalazi pod stalnim nadzorom kamera koje prate svaki pokret. Performans istražuje prirodu iluzija koje se razvijaju u strogo kontrolisanom objektu, uz prepoznatljiv rukopis inovativne i neponovljive fizičke komedije.

Ogromni redovi ispred blagajni teatara u kojima nastupaju, redovna su slika koja prati sva gostovanja njujorškog Baleta Trokadero. Osnovana pre više od 40 godina u cilju predstavljanja tradicionalnog baleta kroz parodiju i zamenu uloga među polovima, ova trupa je nekada nastupala u kasnim terminima na off Brodveju. Zahvaljujući spoju dobrog poznavanja repertoara, komičnih situacija na sceni i zapanjujućom tehnikom muškaraca na vrhovima prstiju, poneli su status pozorišnog fenomena. Profesionalni muški igrači izvode niz baletskih naslova, negujući poseban manir u predstavljanju “gvozdenog” ruskog stila. Komedija se postiže preuveličavanjem slabosti, scenskih nezgoda i podvlačenjem bajkovite banalnosti ozbiljne igre. Činjenica da krupna tela delikatno balansiraju na prstima kao labudovi, vile i princeze – prikazuje fantastičan duh igre kao vrhunske umetnosti, ne rugajući se, već oduševljavajući podjednako iskusnu i početničku publiku. Predstave su na programu 26. i 27. marta.

„Briselski Peeping Tom! Za jednu pozorišnu sezonu, to je sve što vam je potrebno!“, tako je nedavno gostovanje ove trupe u Parizu najavio Le Monde. Komad „Otac“ Gabrijele Karizo i Franka Šartijea smešten je u prostoriju za posete jednog naizgled običnog doma za stare. Zidovi obojeni jalovom, administrativno tirkiznom bojom, poništavaju likove i naglašavaju činjenicu da se radnja odvija duboko ispod zemlje. Trenutak kada mašta ili bolest jednog starca preti da preokrene stvarnost svakodnevnog života u staračkom domu – u čistu fantaziju, uhvaćena je ovom predstavom. Prostor je omađijan ingenioznim ludilom, dok priča narasta do nadrealnih, istovremeno okrutnih i nežnih vrhunaca, kakve je teško je pronaći u oblasti savremene igre ili teatra. “Otac” je na Terazijama 1. i 2. aprila.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.