Najave Srbija

Počinje 12. Međunarodna studentska nedelja u Beogradu („ISWiB”)

Ceremonija otvaranja 12. po redu Međunarodne studentske nedelje u Beogradu („ISWiB), najvećeg okupljanja studenata iz svih delova sveta u Jugoistočnoj Evropi, biće održana 16. jula 2018. od 12 časova – ispred Skupštine grada Beograda.

Ovogodišnji festival nosi naziv „Preuzmi inicijativu” i ugostiće oko 300 mladih ljudi, uključujući strane i domaće učesnike, ali i volonterski tim „ISWiB-a”.

Kulturno-edukativni karakter Međunarodne studentske nedelje ogleda se kroz deset radionica – koje prate globalno aktuelne teme, poput socijalnog preduzetništva, informacionih tehnologija, digitalnog marketinga, biznisa i zaštite prirodnog okruženja, a umetnička dimenzija je oličena u radionicama posvećenim plesu, fotografiji, jogi i mnogim drugim disciplinama.

Pored radionica, program ovog festivala obuhvata i niz manifestacija, na kojima će učesnici imati priliku da predstave svoje i upoznaju tuđe kulture, jezike i običaje, a multikulturalni duh „ISWiB-a” moći će da osete i svi zainteresovani koji se učesnicima pridruže na Umetničkoj večeri u klubu „Zappa Barka”. U toku večeri će nastupiti mladi džez muzičari sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i bend „Sizip”, a humanitarni karakter događaja je razlog više za dolazak – za sve one koji žele da osete jedinstvenu energiju „ISWiB-a”.

Tradicionalno najposećeniji festivalski događaj, Defile zastava, biće održan 21. jula – kada će učesnici „ISWiB-a” prodefilovati užim centrom Beograda, počevši od Trga Nikole Pašića u 16 časova i 45 minuta. U toku osmodnevnog trajanja festivala, a posebno u toku Defilea zastava, Beograd će izgledati kao prava svetska prestonica, s obzirom na to da će se njegovim ulicama vijoriti zastave više od 50 država.

Osim učesnika i organizatora („Svetski omladinski talas”), otvaranju će prisustvovati i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja, koji su podržali ovaj projekat. Takođe, partneri Međunarodne studentske nedelje su i „Stadion Shopping Centar”, „Via Academica”, Beogradska poslovna škola i brojni drugi.

(Fotografije: Međunarodna studentska nedelja, Beograd; ©ISWiB)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.