Najave Srbija

Počela prodaja ulaznica za predstave 13. Beogradskog festivala igre u Centru Sava

Prodaja ulaznica za predstave koje će u okviru 13. Beogradskog festivala igre (19. mart – 10. april, 2016) biti izvedene na velikoj sceni Centra Sava, počela je 15. septembra. Svečano otvaranje jednog od najboljih festivala umetničke igre u svetu, tradicionalno se održava u ovoj dvorani. Ovoga puta, ono označava i peto po redu gostovanje kultnog Holandskog plesnog teatra u Beogradu. NDT1 donosi dva komada u koreografiji Pola Lajtfuta i Sol Leon, ali i rad Gabrijele Karizo, umetnice koja predvodi belgijsku trupu Peeping Tom koju je beogradska publika takođe imala priliku da upozna. Francuski Le Figaro navodi da je “svega pet minuta ove predstave dovoljno da budemo sigurni da je Holandski plesni teatar jedno od sedam svetskih čuda pozorišne scene!“ NDT 1 u Beogradu nastupa 19. marta, na kraju svoje evropske turneje.

Počela prodaja ulaznica za predstave 13. Beogradskog festivala igre u Centru Sava

Predstava „Istočna senka“ u korografiji slavnog Jiržija Kilijana i produkciji njegove nove trupe, bila je najavljena kao jedan od najvažnijih događaja prethodnog festivala. Povreda glavne igračice je dovela do otkazivanja svih planiranih gostovanja, ali se Kilijan ipak pojavio pred beogradskom publikom u okviru specijalno osmišljene večeri, dok je komad inspirisan pričama Samjuela Beketa, ostao u planu za novo izdanje manifestacije. “Istočna senka” je intenzivno delo koje pokreće. U njemu igra, muzika i dekor, pletu dirljivo i nezaboravno pozorišno iskustvo… Ukupno dva izvođenja ovog naslova, na programu su 23. i 24. marta. Kapacitet gledališta je samo 300 mesta, a ulaznice po pretprodajnoj ceni, rezervisane su za 100 najbržih gledalaca.

30. marta, na scenu Centra Sava stiže Dimitris Papajoanu, jedan od najcenjenijih grčkih savremenih umetnika, planetarno poznat po koreografijama koje su otvorile olimpijske igre u Atini, Londonu i Bakuu. Kombinujući svoja znanja i iskustva iz oblasti vizuelnih i scenskih umetnosti, Papajoanu kreira spektakularne prizore, nakon kojih ostajemo sigurni da pozorište još uvek može da ponudi neponovljivu magiju. “Mrtva priroda” je komad koji donosi opustošenu scenu pod rastegljivim nebom, na kojoj optičku iluziju stvaraju skladna ljudska tela u Sizifoskom pokušaju potrage za smislom. Njujork Tajms navodi da je “ovo delo koje podjednako pripada slikarstvu, arhitekturi, filozofiji, teatru i umetničkoj igri. Jednostavno, vrhunska umetnost, nakon koje vam neće biti lako da se vratite u običan život”.

Dugo očekivana Forsajt kompanija iz Frankfurta, zakazala je međunarodnu premijeru komada „Primarna trilogija“ u koreografi Jakopa Godanija, upravo na Beogradskom festivalu igre. Ovo je komad koji najavljuje novu epohu čuvene trupe, ali i prilika da se beogradska publika upozna sa atraktivnim stilom i posebnom plesnom estetikom koreografa za koga je scena sinonim beskrajnih mogućnosti. Trupa će nastupiti u Centru Sava 1. aprila, a u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, samo jedan dan kasnije.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.