Najave Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Otvoren konkurs za takmičenje kratkih filmova u okviru LET’S CEE Film Festivala

Filmski talenti ovo je poziv za sve vas. Naime, pozivaju se svi zainteresovani reditelji da od 08.11.2016. do 08.01.2017. predaju svoje radove za takmičenje kratkih filmova u okviru LET’S CEE Film Festivala. Ne samo da su obezbeđene dve atraktivne glavne nagrade, kao i mogućnost da budete deo odabrane grupe najbolje rangiranih u ovom izuzetnom takmičenju, nego deset finalista dobija i pozivnicu u Beč praćenu besplatnim učešćem u novoj LET’S CEE Akademiji za talente.

Između 08.11.2016. i 08.01.2017, reditelji do 35 godina starosti, iz Centralne i Istočne Evrope, Kavkaza, Turske i Austrije, imaće priliku da predaju svoje radove za ovo takmičenje u okviru festivala LET’S CEE Film Festival 2017. Od ove godine, po prvi put, pozvani su i reditelji svih godina iz raznih zemalja, pored navedenih, da pošalju svoje filmove, a ograničenje koje važi za njih je da ne mogu da osvoje glavnu nagradu takmičenja kratkih filmova, niti da prime pozivnicu u Beč, zbog tematskog fokusa festivala. Ipak, najbolji radovi će biti prikazani u okviru Specijalnog programa kratkih filmova u okviru LET’S CEE Film Festivala 2017, jer svake godine pristižu odlični radovi reditelja koji ne dolaze iz Centralne i Istočne Evrope tako da su organizatori odlučili da ih prezentuju publici. Ovi filmovi mogu da osvoje Nagradu publike za najbolji kratki film.

Šta je još važno? Kao i obično, predati materijal ne treba da premašuju dozvoljenu dužinu od 30 minuta. Obrazac za prijavu mora da bude adekvatno popunjen svim relevantnim informacijama. Zbog porasta broja prijava svake godine (500 prijava samo tokom poslednjeg konkursa), kao i posledičnog porasta obima posla, potrebno je da se plati naknada od 10 EUR po filmu. Detaljne uslove učešća možete pronaći OVDE i sve što treba da znate o prijavljivanju filmova OVDE.

Tema takmičenja kratkih filmova 2017. godine je “Svet u tranziciji”.

Mnogo je razloga zašto treba da se plašimo neizvesne budućnosti – sve ozbiljnija kriza internacionalnog finansijskog sistema, rapidni rast posledica klimatskih promena, porast globalnih migracija uzrokovanih siromaštvom i ratovima, rast uticaja desničara širom sveta, Bregzitom uzdrmana Evropska unija ionako ugrožena konstantno rastućim centralnim problemima, značajnim poremećajima na tržištu rada, ispadima hiperkapitalizma, izumiranjem vrsta i prenaseljenošću, državama s previše administracije i nadzora, napadima hakera i internacionalnim terorizmom. Da li su ti strahovi opravdani? Bar je jedna stvar jasna: promene nastavljaju da smenjuju uobičajenu stabilnost tempom koji mnogi ljudi smatraju zastrašujućim. Sigurno, ovaj „svet u tranziciji“ ne uzrokuje samo rizike, nego kreira i nove prilike i mogućnosti poput senzacionalnog napretka u digitalizaciji i medicini ili energetskoj revoluciji. Šta je sa velikim trendom veganstva ili pokretima za očuvanje resursa? Šta je sa individualističkim tendencijama? Kako društvo treba da savlada ove velike izazove sadašnjice i budućnosti? Kako svaki pojedinac treba da se nosi sa njima? Da li je situacija beznadežna, jako ozbiljna ili samo upućuje na to da treba da se suočimo sa novim izazovima sa više hrabrosti i samopouzdanja. Možda čak sa humorom? Dakle, tema takmičenja može da bude iskorišćena u filmu na različite načine. Međuljudski odnosi, socijalni, politički, legalni ili kulturološki problemi, sve dolazi u obzir. Drugim rečima, sve je dozvoljeno dok tema dovodi do dobrog projekta, odnosno umetničkog dela.

Savetodavni odbor, kojim predsedavaju renomirani reditelji iranskog porekla, Arash T. Riahi i Arman T. Riahi, koji trenutno žive u Austriji, odabraće najkvalitetnije od svih predatih filmova u regionu Centalne i Istočne Evrope. Prvih deset će učestovati na Takmičenju kratkih filmova, dok će najmanje još deset biti predstavljeno van takmičarskog dela. Ostali, naročito oni poslati za zemalja koji ne pripadaju pomenutom regionu, biće prikazani u okviru Specijalnog programa kratkih filmova.

Nakon prezentovanja svih takmičarskih filmova tokom Festivala, internacionalni žiri će proglasiti dobitnika glavne nagrade takmičenja kratkih filmova (1.500€ i figurina Uranije) na ceremoniji dodele nagrada 25.03.2017. godine u bioskopu Uranija. Kao što je spomenuto na početku, svaki kratki film prikazan na Festivalu će imati šansu da dobije nagradu publike u vrednosti od 1.500€.

Reditelji, čiji filmovi prođu na glavno takmičenje kratkih filmova, imaće i dodatne koristi od samog takmičenja jer će neko od učesnika u projektu biti pozvan u Beč kao gost da prezentuje svoj rad (o trošku LET’S CEE i njihovih partnera). Kao dodatak, ovih deset reditelja će dobiti izuzetnu priliku da besplatno učestvuju u prvoj LET’S CEE Akademiji talenata i pristup LET’S CEE Master kursevima i LET’S CEE Danima industrije. Petnaest predstavnika ostalih prikazanih kratkih filmova na LET’S CEE Film Festivalu dobiće besplatno mesto u LET’S CEE Akademiji talenata. Ne mora se ni isticati da će ovakva okupljanja omogućiti rediteljima da uspostave kontakte i povežu se sa mrežom uspešnih reditelja, producenata, glumaca, kao i da razmene iskustva i razgovaraju o nekim zajedničkim idejama sa kolegama rediteljima, a sve to uz podršku iniciranju novih saradnji i projekata.

Od samog početka Festivala, Cineplexx International sponzoriše prikazivanje radova, dok je GLS Austria sponzor transporta. Četvrti put zaredom, producent i menadžer u kulturi Robert Hofferer i Artdeluxe Kunst und Kulturmanagement GmbH će biti sponzori nagrade u glavnoj kategoriji za kratke filmove. Zvanični vinski partner LET’S CEE Film festivala, LILIAC, će donirati 1.500€ za nagradu publike u 2017.

Želiš da saznaš više o prošlogodišnjim pobednicima? Klikni na Short Film Competition 2013, Short Film Competition 2014 and Short Film Competition 2015. LET’S CEET Film festival 2016 nije održan jer je program pomeren sa jeseni na proleće.

Zvanična tema Festivala kratkih filmova: DOWNLOAD
Logo LET’S CEE Film festivala: DOWNLOAD
Kontakt: competition@letsceefilmfestival.com

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.