Najave Srbija

Otvaranje izložbe „A-ΩZŠ“ Silvane Ručnov

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji ove godine obeležava svoj jubilej, otvara se izložba „A-ΩZŠ“ Silvane Ručnov. Ovo je druga po redu izložba pomenute umetnice posvećena obeležavanju Međunarodnog dana pismenosti. Svako vreme, kultura, narod su imali i imaju svoj sistem znakova kojim su beležili svoja saznanja koja danas predstavljaju svetsku kulturnu baštinu.

Otvaranje izložbe je 8. septembra, u 20 časova, u restoranu „Gnezdo organic“ (Male stepenice 1a, Beograd).

11942313_10207641214576981_3613239999856419506_o

Pre otvaranja, u 19 časova, održaće se prezentacija programa „Putovanje kroz pisma“ na kojoj će publika imati priliku da sazna šta je očekuje u trećoj sezoni.

Izložba je otvorena za javnost do 30. septembra 2015. godine.

O izložbi, Marija Jakovljević, istoričar umetnosti, piše (deo teksta):

„Silvana Ručnov kaligraf i kulturno-umetnički pregalac, trinaestom samostalnom izložbom koju posvećuje azbuci, daje svoj doprinos obeležavanju Međunarodnog dana pismenosti, koji je ustanovljen u Teheranu pre tačno 50 godina. Azbuka-alfabet-pismo (ćirilica, latinica, glagoljica, hebrejsko, arapsko, indijsko, kinesko, klinasto pismo, rune, ogam, hijeroglifi…), kao okosnica ovogodišnje izložbe, uverava nas da tradicija kao inspiracija otvara vrata budućnosti. Silvana se temom i nazivom ovogodišnje izložbe intuitivno nadovezuje na mišljenje generalne sekretarke Uneska Irine Bokove da budućnost počinje alfabetom. A-ΩZŠ, naziv je ovogodišnje izložbe. Grafički prikazan, protkan simbolikom, čitljiv na više načina (od A do Š, alfa i omega, od A do Z,…), ostavlja nam beskrajne mogućnosti iščitavanja i dovođenja u vezu sa izloženim.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana pismenosti, „Pismenost i održivost društva“ implicira dalju evoluciju pojma pismenosti i njegovu multidisciplinarnost. Kaligrafija kao najstariji vid pismenosti kroz stvaralaštvo i edukativne programe Silvane Ručnov, živi novim i dinamičnim životom. Slobodnim potezom, vedrim koloritom, svojeručnom kreativnom opremom predloška i eksperimentom sa materijalom, alatkama i stilom kaligrafskog zapisa, Silvana pokazuje umetničku zrelost i spremnost da se usavršava baš kao i pojam pismenosti. Samo majstor svog zanata ima luksuz da na krilima tradicije stvara nešto inovativno i nesvakidašnje.“

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.