Najave Srbija

Osnovni baletski koraci u susret 14. Beogradskom festivalu igre

U utorak, 21. marta, u 11 časova, svi zainteresovani sugrađani moći će da se oprobaju i nauče osnovne baletske korake prateći baletske pozicije, koje će biti iscrtane na pločniku ispred Nacionalne fondacije za igru (Kolarčeva 3). Mlade balerine, učenice Baletske škole Nacionalne fondacije za igru izvodiće osnovne pozicije klasične igre, uz podršku svojih pedagoga, gostiju Beogradskog festivala igre i poznatih ličnosti. To će biti i mogućnost da svi prolaznici, u danima koji predstoje do početka Festivala pokušaju da izvedu baletske korake i kratke koreografije, pripremajući se na taj način za važne predstave i trupe savremene igre koji u Beograd donose “Veliku igru”.

Uz podršku kompanije Tikkurila, koja je prijatelj 14. Beogradskog festivala igre, i učenika Baletske škole Nacionalne fondacije za igru, studenti Fakulteta primenjenih umetnosti iscrtaće osnovne baletske pozicije, koje će predstavljati svojevrsni poziv za igru i Beogradski festival igre.

Učešće za sve zainteresovane Beograđane je besplatno i nije potrebna registracija, a najbolje izvođače očekuju nagrade. Osnovne baletske pozicije nalaziće se na lokacijama u ispred Nacionalne fondacije za igru i Pozorišta Atelje 212,u periodu od 21. marta, pa sve do završetka Beogradskog festivala igre, 11. aprila.

Beogradski festival igre se održava ove godine od 24. marta do 11. aprila, i predstaviće ukupno 15 kompanija iz 10 zemalja, sa preko 30 koreografskih postavki u Beogradu i Novom Sadu. Kompanija Tikkurila prvi put podržava realizaciju Beogradskog festivala igre, i uz ostale partnere, omogućava gostovanje predstave Kompanije Tera Sarinena iz Helsinkija, velike zvezde finske savremene plesne scene. Poznati umetnik je kreirao komad „Preobraženo“ na originalnu muziku kompozitora Ese-Peke Salonena, isključivo za muške igrače, koji će u predstavi težiti beskonačnosti izražajne moći ljudskog tela. Prema rečima kritičara, ovaj komad je “pravi trijumf muškog umetničkog izraza”. Predstava na programu je 1. aprila u Operi Madlenianum.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.