Najave Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Obeležavanje 25 godina od Rimtutituki akcije i 20 godina EXIT aktivizma: Antiratna tribina Tihe balkanske većine u Beogradu

Povodom rastućih nacionalnih tenzija u regionu koje prete da ponovo eksplodiraju balkansko bure baruta, EXIT Fondacija će u petak, 17. marta s početkom u 20h u Mikseru House u Beogradu organizovati veliku antiratnu tribinu koja će biti direktno strimovana kroz najvažnije medije u regionu. Povod za okupljanje je otvaranje beogradskog izdanja izložbe „20 godina EXIT aktivizma“ i obeležavanje 25 godina od velike rokenrol antiratne akcije koju su u martu 1992. godine organizovali tada najpopularniji rokenrol bendovi u Beogradu: EKV, Električni orgazam i Partbrejkersi. Zajednička pesma „Slušaj vamo-mir brate mir“ je ostala kao simbol tog pokušaja suprostavljanja mržnji i ratnohuškačkom ludilu koju je zahvatailo sve republike tadašnje Jugoslavije.

Na tribini će govoriti istaknute javne ličnosti iz zemalja regiona, kao što su: muzičar i antiratni aktivista Rambo Amadeus, potom Emir Hadžihafizbegović, glumac i profesor glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, fudbalska legenda SFRJ, Dževad Prekazi i hrvatski pedagog i sociolog i vođa tzv. “Kurikularnih reformi” Boris Jokić, te domaćini tribine, osnivač i direktor Miksera, Ivan M. Lalić i osnivač i direktor EXIT festivala, Dušan Kovačević.

Tiha balkanska većina okupila se u aprilu 2016. godine kao neformalna grupa umetnika i istaknutih javnih ličnosti kao odgovor na rastuće tenzije među državama u regionu i uputila otvoren poziv javnosti da se suprotstavi ektremnoj nacionalističkoj retorici koja je zavladala regionom, uz sve učestalije fašističke i ultradesničarske parole.

Ovom prilikom biće otvorena i beogradska izložba „20 godina EXIT aktivizma“, čija je premijera bila u februaru mesecu u Novom Sadu, a koja će nakon ova dva grada biti održana i u Zagrebu i Sarajevu.

Ovom prilikom, u Mikseru će muzičkim programom, tačnije nastupom sastava IQV – Tribute to EKV biti obeleženo 25 godina od velike rokenrol antiratne akcije koju su u martu 1992. godine organizovali tada najpopularniji rokenrol bendovi u Beogradu: EKV, Električni orgazam i Partbrejkersi. Zajednička pesma „Slušaj vamo-mir brate mir“ je ostala kao simbol tog pokušaja suprostavljanja mržnji i ratnohuškačkom ludilu koju je zahvatailo sve republike tadašnje Jugoslavije.

Ovaj događaj biće otvoren za javnost, a organizaotri pozivaju sve ljude dobre volje da se pridruže zajedničkoj borbi za bolje sutra!

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.