Noa Verthajm otvara 15. Beogradski festival igre

0

15. Beogradski festival igre počinje 15. marta predstavom “Veliki krotitelj” Dimitrisa Papajoanua, umetnika kome će u Beogradu biti uručeno priznanje “Jovan Ćirilov”. Zadužena za besedu u povodu zvaničnog otvaranja festivala, i to 17. marta u Centru Sava, biće koreografkinja Noa Verthajm.

Svestrana umetnica, međunarodno priznata koreografkinja i igračica, Noa Verthajm je dobitnica brojnih nagrada, uključujući i Nagradu izraelskog Ministarstva kulture za postavku „Vertigo 20“ (2013). Rođena je u Americi, a odrasla u Izraelu, gde je počela da uči igru u Studiju Ester u Netanji. Iako je njen religijski odgoj odlagao početak igračke karijere, 1990. godine je završila studije na Akademiji za muziku i igru u Jerusalimu. Nastupala je sa Kompanijom Tamar, gde je upoznala Adija Ša’ala, pa su 1992. godine osnovali Kompaniju Vertigo. Noa Verthajm radi i stvara u Vertigo studiju u Gerard Behar centru u Jerusalimu, kao i u svom studiju u Vertigo Eko-art selu, gde živi sa svojim partnerom Adijem Ša’alom i njihova tri sina, u zajednici koja podstiče društveno odgovornu umetnost.

Noa Verthajm

Zanimljivo je da je Adi Ša’al bio jedan od najboljih pilota izraelske vojske, koji je patio od vrtoglavice. To je i razlog što je kompanija ponela ime Vertigo, a ove godine obeležava 25 godina jedinstvene i inspirativne kreativnosti koja ujedinjuje umetnost, ljude i prirodu. Od svog osnivanja, trupa je obezbedila prisustvo i stekla odličnu reputaciju na izraelskoj savremenoj sceni, a zatim postala jedinstven ambasador izraelske umetnosti i kulture u svetu. U znak priznanja za svoja najznačajnija ostvarenja do sada, Kompanija Vertigo je nedavno dobila titulu “Vodeće kompanije umetničke igre“ od strane izraelskog Ministarstva kulture. Neprestano težeći ka tome da dopru do običnih ljudi i da ih okupljaju kroz kreativno izražavanje pokretom, Vertigo predstavlja igru kao način života dodatno rastežući granice ove umetnosti, kako bi se uspostavila društvena i ekološka svest i napravile kvalitativne razlike.

Vertigo će u Beogradu izvesti jedan od novih radova koreografkinje Noe Verthajm. Radi se o komadu „Jedan, jedan i jedan“ koji se bavi preispitivanjem unutrašnje želje pojedinca da bude celovit, dok se neprestano izlaže izazovu podeljene realnosti između društvene egzistencije i duhovnih dometa. Uz neverovatnu muziku, ova predstava još jednom potvrđuje energiju i domete današnje izraelske savremene igre i njenih talentovanih protagonista.

Program 15. Beogradskog festivala igre se realizuje od 15. marta do 4. aprila, u saradnji sa Gradom Beogradom, Ministarstvom kulture Republike Srbije, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine, Delegacijom EU u Srbiji, ambasadama i kulturnim centrima zemalja učesnica. Kao glavni partner Beogradskog festivala igre, Vip mobile je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u kulturu, dok zajednički kreiran slogan „Komunikacija u pokretu“, oslikava snagu saradnje koja traje 11 godina. Kroz brojne projekte, među kojima su najznačajniji nagrade „Vip poziva“ i „Vip iskorak “, kao i projekat za mlade igrače „Vip talenti”, Vip doprinosi razvoju umetničke igre u Srbiji. Pokrovitelji Beogradskog festivala igre su Erste banka i Visa, u nastojanju da vrhunsku umetnost učine dostupnom. Dragocena je podrška brenda Nivea, koga odlikuje kvalitet, poverenje potrošača, duga tradicija i ulaganje u proverene vrednosti. Kompanija Nestlé Adriatic sa svojom robnom markom NESCAFÉ prepoznaje ovu manifestaciju kao partnera sa kojim deli posvećenost promociji aktivnog i zdravog načina života, inspirišući na dobre navike. Tradicionalni prijatelji festivala su Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, kompanija Eagle Hills sa projektom Belgrade Waterfront, Bambi, Imlek, Heineken, Pardon Marbo Product, Ball Packaging Srbija, Qatar Airways kao zvanična avio kompanija festivala, Vahali Production Services, Advokatska kancelarija Karanović/Nikolić, Telegroup, BeotelNet…

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend