Najave Srbija

Nedelja u znaku prvog Ravno Selo Film Festivala – Selom kruže filmske priče

Ravno Selo Film Festival je prvi festival debitantskog filma koji će, pod sloganom „Selom kruže filmske priče“, biti održan od 24. do 26. juna u Ravnom Selu, u opštini Vrbas. Festival je nastao na inicijativu glumca i producenta Lazara Ristovskog da se obnovi Dom kulture u Ravnom Selu koji je izgoreo prošle godine, ali i da se omladini iz ovog kraja približe filmska umetnost i filmski stvaraoci.

U okviru glavnog programa Ravno Selo Film Festivala biće prikazano pet reprezentativnih debitantskih dugometražnih filmova iz regiona.

Igla ispod praga (Crna Gora)
Režija: Ivan Marinović
Sinopsis: Crna komedija koja govori o stanovnicima sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time reše sve svoje probleme, u čemu im smeta pop koji odbija da proda svoj deo.

Naša svakodnevna priča (Bosna i Hercegovina)
Režija: Ines Tanović
Sinopsis: Film prati jednu sarajevsku porodicu srednje klase i komunikaciju među njenim članovima i njihovim životnim putevima dvadeset godina posle rata.

Dobra žena (Srbija)
Režija: Mirjana Karanović
Sinopsis: Posle trideset godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve ono što je dotad stekla i započeti novo poglavlje.

Trampolin (Hrvatska)
Režija: Zrinka Matijević
Sinopsis: U fokusu filma je lice i naličje odnosa između majke i ćerke koji prelazi granicu, probija poverenje i iz podržavajućeg i nežnog prelazi u mračan i nasilan. To je film o bezuslovnoj roditeljskoj ljubavi koja često postane uslovna, film o ožiljcima koji ostaju u nama dugo nakon što masnice izblede.

Oslobođenje Skoplja (Makedonija)
Režija: Rade i Danilo Šerbedžija
Sinopsis: Osmogodišnji Zoran je junak je ove priče. Kroz njegove oči proživljavamo svu surovost rata, siromaštvo, patnju, razgledamo slike okupiranog Skoplja, grada koji su Nemci, uz pomoć bugarskih saveznika, okupirali 1942. godine.

Tokom trodnevnog festivala, studenti filmskih škola publici će se predstaviti svoja igrana i dokumentarna ostvarenja. Fakultet domaćin ove godine je Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, a fakultet u gostima je Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba.

Ravno Selo Film Festival, pored filmskih profesionalaca, okuplja studente i srednjoškolce koji se interesuju za filmsku umetnost. Oni će učestovati u predavanjima čiji je cilj da se mladima približe filmska zanimanja reditelja, producenata, glumaca i mogućnosti studiranja nekog od ovih studijskih programa na FDU u Beogradu. Filmske lekcije će voditi reditelj, profesor Miloš Pavlović, filmski i TV producent Višnja Nikitin, glumica i počasna gošća festivala, Mirjana Karanović.

Festival su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, Mesna zajednica Ravnog Sela, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda.

Više informacija o predstojećem festivalu možete pronaći na sajtu organizatora: http://ravnoseloff.com/

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.