Najave Crna Gora

Najave dešavanja u Crnoj Gori do 20.12.

Zima je već stigla u Crnu Goru, ali se kulturna dešavanja nastavljaju. Iako su festivali završeni, već uveliko se vrše pripreme za sledeće ljeto. Međutim, dok ljeto ne stigne uvijek nam ostaje pozorište i Cineplexx. A evo šta će se dešavati u Crnoj Gori do kraja nedelje.

Svečana akademija Semper iuvenis povodom 50 godina postojanja i uspješnog rada Kulturno – informativnog centra Budo Tomović biće priređena u četvrtak, 17.decembra, u Velikoj sali, sa početkom u 12h.

U okviru svečane akademije zaslužnima koji su svojom kreativnom energijom izgrađivali Dom omladine/KIC Budo Tomović biće dodijeljene jubilarne nagrade. Predstaviće se prva KIC-monografija od 1965. do 2015. godine koju potpisuje Nada Bukilić sa KIC-timom, a grafički je dizajnirala Suzana Pajović. Na svečanoj akademiji o KIC-u nekad, sad i śutra govoriće i gosti: Zuvdija Hodžić, Branko Baletić, Jovanka Kovačević Đuranović, Snežana Burzan, Nada Bukilić, Suzana Pajović i drugi.

Od osnivanja 1965. godine, pa do danas Kulturno – informativni centar Budo Tomović predstavlja respektabilan faktor na mapi kulturnih zbivanja Glavnog grada i države. Kao centar kulturnih dešavanja, svih ovih godina svojom raznovrsnom ponudom veoma uspješno unaprijeđuje kulturnu ponudu. Filmska i pozorišna umjetnost, izložbe, književne večeri, kao i koncerti različitih profila koje organizujemo, umnogome doprinose kulturnoj afirmaciji i edukaciji publike. Ova institucija je uvijek bila mjesto u kojoj su generacije Podgoričana sticale znanja ali i izgrađivale umjetnički stil i ukus. Zato je KIC simbol kulturnog trajanja koji afirmiše amatersko stvaralaštvo, njeguje autentične etno vrijednosti i predstavlja moderne tendencije u savremenoj kulturi.

U četvrtak, 17. decembra u 19h u Crkvi Sv. Duha u Kotoru, biće održan koncert pijanistkinje Ljiljane Vukelja. Koncert je dio decembarske koncertne sezone koja je nastala kao kolaboracija Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan iz Kotora i festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike. Istog dana u 20h u kinu Boka u Kotoru, održaće se projekcija filma Jovana Lukina reditelja Živka Nikolića. U pitanju je film iz 1979. godine koji govori o Jovani, lijepoj mladoj ženi koja živi sa mužem u pustoši kamenjara i osjeća se usamljeno. Put koji prolazi pokraj njihove kuće dovodi im ljude različitih sudbina, koje se u Jovani talože razarajući njenu predstavu o sopstvenom životu.

Godišnji koncert Folklornog ansambla i Narodnog orkestra KIC-a Budo Tomović biće održan u okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena 2015, a povodom obilježavanja 50 godina KIC-a u petak, 18. decembra, u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović, sa početkom u 20h. Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici KIC-a svakog radnog dana od 9 do 20h. Folklorni ansambl i Narodni orkestar KIC-a Budo Tomović pokazao se tokom svih ovih godina kao odličan ambasador i promoter Crne Gore na mnogim festivalima folklora širom evrope i svijeta. Podgoričkoj publici predstaviće se sa 50 izvođača reprezentativnog folklornog ansambla koji će izvesti 9 koreografija: Igre iz stare Crne Gore, Igre iz Spiča, Igre iz Dobrote i Škaljara, Ciganska igra, Igre iz okoline Leskovca, Vlaške igre, Šokačke igre i Igri i pesni od Skopsko. Vokalni solisti biće Jelena Đorđević i Anđela Ulićević. Koreograf i umjetnički rukovodilac ansambla je Hasan Cano Đečević, a rukovodilac narodnog orkestra Šukrija Žuti Serhatlić.

U petak, 18. decembra u 20h na Velikoj sceni u Crnogorskom narodnom pozorištu, biće izvedena Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja u koprodukciji sa Međunarodnim festivalom Kotor art.

Režija: Luca Cortina. Producent: Janko Ljumović. Dramaturgija: Željka Udovičić Pleština. Scenografija: Ivanka Vana Prelević. Kostimografija: Lina Leković, Ivana Murišić. Kompozitor: Ljupčo Konstantinov. Koreografija: Tamara Vujošević Mandić. Lektor: Ana Maras Harmander.

Uloge: Simo Trebješanin, Danilo Čelebić, Dragana Dabović, Ana Vujošević, Stevan Radusinović, Dušan Kovačević, Dejan Ivanić, Gorana Marković, Momo Pićurić, Dragan Račić i Jelena Minić.

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja tekst je koji od vremena kada je napisan, a to je bilo davne 1965.godine, uspješno podbada, izvrgava kritici i ruglu te uznemiruje duhove ovih naših prostora. To je prva drama živućeg klasika Ive Brešana koja je zbog svoje nedvojbene političke beskompromisnosti i oštrine spavala čitavih 6 godina nakon što je napisana, sakrivana po ladicama gdje su je brižno pospremale prestrašene ruke kazališnih ravnatelja.

Ali, što je s „Mrdušom“ danas? Da li je vrijeme otupjelo njenu oštricu? Upravo suprotno. Ta groteskna tragedija, kako ju je sam autor žanrovski odredio, na žalost i nesreću ovog vremena, a na ponos dramskoj literaturi, bez problema pronalazi put do današnjeg gledatelja. Jer bez obzira što se klasična Shahespearova dramska priča vještom rukom pisca koji stvara originalno djelo smješta u suvremeni kontekst onog vremena, njena intertekstualnost i razotkrivanje ljudskih mana vodi je k nama.

Ta priča o oportunistima, lopovima, licemjerima skrivenima iza političke frazeologije trenutka razotkriva glupost totalitarističkog režima, ali jednako tako otvara prostor analogiji s našim vremenom demokrature. I prokazuje da promjena sistema ne garantira i promjenu mentaliteta. On je ostao isti. Stoga je ova predstava o nama, ona nam pokazuje da su Bukare i danas jednako tako na vlasti, da je sve prepuno poltrona Mačaka, kukavica Pulje, a da je pobuna pojedinca idealistički čin osuđen i od ovog društva na propast.“ – Željka Udovičić Pleština.

Christmas Under the Black Mountain Jam je božićni blues/rock događaj koji se održava u nedjelju, 20. decembra u Velikoj sali Centra za Kulturu Tivat, sa početkom u 21h. U programu će nastupiti bendovi Light Under the Black Mountain i LivioBerak Bend sa mnoštvom prijatelja i gostiju, sa domaće i regionalne muzičke scene.

Ovaj jam session i čitav događaj inspirisan je američkim prazničnim blues/rock svetkovinama i biće praznik za uši i oči. Manifestaciju organizuju bend Light Under the Black Mountain, kojeg predstavlja gitarista i muzičar Kristijan Đuranović i Centar za KulturuTivat. Pokrovitelj događaja je Turistička Organizacija Tivta. Dizajn i vizuelni identitet događaja uradio je Zorislav Knežević.

Blues rock bend Light Under the Black Mountain pokrenuo je Kristijan Đuranović, gitarista i muzičar iz Kotora, ohrabren prošlogodišnjim samostalnim ostvarenjem “I Speak” u kome je blues rock predstavio kroz gitarsku prizmu, a sada svoj zvuk dovodi na viši nivo sa novim bendom u kome jamm session svirka plovi morima slobode i nesputanosti, u konstantnoj potrazi za ugođajem i trenutkom inspiracije. Bend pored Kristijana čine: Branko Marković – bass gitara, Danijel Petkovski- vokal i usna harmonica, Romeo Lukšić – akustična gitara i prateći vocal I Željko Samardžić – bubnjevi.

Do sada su ostvarili zapažene nastupe na SeaRock festivalu u Kotoru, White Field jazz festivalu u Bijelom Polju I na muzičkom heppeningu u Kolašinu, dok uskoro očekuju realizaciju prvog autorskog albuma. Nastupaju i u programu koncertnog dočeka Nove Godine u Kotoru u petak, 1. januara 2016. godine.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.