Najave Srbija

Na ovogodišnjem „Merlinka“ festivalu više od 70 filmova LGBT tematike

Od 7. do 13. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan deveti „Merlinka“ festival, koji emituje filmove LGBT tematike, pod ovogodišnjim sloganom „Zaljubi se zatvorenih očiju“. Za sedam festivalskih dana biće prikazano preko sedamdeset kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a publika će moći da užima i u nastupima Ide Prester, Sonje Sajzor, dreg kraljice Lejdi Galore, violiniste Nika Jovičića i drugih.

Festival otvara hrvatski film „Lavina“ Stanislava Tomića, koji je otvorio i ovogodišnji Pulski filmski festival. Ova komedija prati Franju koji je nestao u lavini. On je za sobom ostavio dve supruge i dve kćeri, ali kada se vrati iz mrtvih kako bi objavio porodici da je homoseksualac, to izazove lavinu neočekivanih događaja. Franju glumi Stojan Matavulj, a njegove supruge Ksenija Marinković i Robert Ugrina.

„Na ovogodišnjem festivalu, za sedam dana, prikazaćemo više od 70 filmova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Dolaze nam dobitnik Gran prija Kanskog filmskog festivala, Robin Campillo, dobitnik Teddy nagrade Berlinskog filmskog festivala Bruce LaBruce, kao i mnogi drugi gosti, tako da ćemo svakog dana festivala imati po minimum jedan razgovor sa autorima. Na svečanom otvaranju nastupaće Ida Prester, dok na zatvaranju, pored dodele nagrada, imamo i nastup Sonje Sajzor“ , izjavio je za Adria Daily Magazin direktor i selektor festivala, Predrag Azdejković.

Kompletan program festivala, kao i dodatne informacije, možete pronaći ovde.

About the author

Stefan Mihajlovski

Stefan Mihajlovski

Diplomirani komunikolog. Student master programa Proizvodnja TV serija. Pisac knjiga ''14 dana karantina''. ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.