Najave Srbija

Muzički program Nova Festivala na Kolarcu

Nova Festival – Festival nove umetnosti je višednevna umetnička manifestacija koja će se ove godine u saradnji sa Zadužbinom Ilije M. Kolarca održati i u Beogradu, u subotu, 7. oktobra, kada su na programu dva koncerta: austrijski duo koji čine Katarina Klement i Martin Siewert i domaći sastav „Orkestar Tušta i Tma“, koji predvodi gitarista Bratislav Radovanović (Fish in Oil), i koji će se na Kolarcu predstaviti premijerno, specijalnom produkcijom, namenski komponovanom za Nova Festival.

Pijanistkinja Katharina Klement i gitarista Martin Siewert paradigmatski su primeri muzičara koji su svoje instrumente odveli daleko od njihovih osnovnih i očekivanih zvučnih sažvežđa i konteksta. Kao duo, Katharina i Martin u maniru iskusnih improvizatora istražuju mogućnosti vlastitih instrumenata kroz konstantnu interakciju i osluškivanje. Njihov koncept je daleko od fri ili avangardnog džeza, uprkos asocijacijama koje pobuđuje slobodna improvizacija. Dinamičke varijacije i poigravanja zvučnim teksturama nadmašuju interesovanje za harmonski kompleksne aranžmane, te je duo u tom smislu bliži estetici avangardne kompozicije, ambijentalnim i elektronskim eskapadama, ili jednostavno totalnoj apstrakciji i avangardi lišenoj konvencionalnih stilskih referenci. Umesto akorda i virtuoznih solo deonica, čekaju nas pripremljeni klavir, procesuirana gitara, i neočekivani zvučni pasaži!

Katharina Klement će se na posebnom programu u Istraživačkoj stanici za savremenu umetnost „Perpetuum Mobile”, dan kasnije, 8. oktobra u 20 časova, predstaviti i neobičnim zvučnim performansom posvećenim Beogradu, predstavljajući i drugu stranu svoje nesvakidašnje muzičke persone.

Fraza ’tiha voda breg roni’ mogla bi se bez problema primeniti na beogradskog slikara, gitaristu i kompozitora Bratislava Radovanovića. Davne 1993. u Prištini osnovao je bend Fish in Oil, koji u naredne dve decenije prolazi kroz niz personalnih i stilskih transformacija, da bi u poslednjih nekoliko godina dobio svoje sadašnje obličje. Na tragu svog gitarskog heroja, Marca Ribota, te njujorške scene predvođene legendardnim Johnom Zornom, Radovanović donosi u Srbiju duh smelog eklekticizma koji razbija tabue i granice, Na predlog našeg organizacionog tima, sprema specijalnu festivalsku produkciju – Orkestar Tušta i tma! Ovaj devetočlani ansambl će imati svoj premijerni nastup upravo na Nova Festivalu, ujedno i kao svojevrsnu posvetu samoj manifestaciji, sa kompozicijama koje poprimaju svoje konačno obličje dok pišemo ove redove!

Kako sam autor objašnjava, muzika grupe se ne može žanrovski odrediti, a predstavlja njegov pokušaj da nađe „pravi balans između racija i emocija, ulice i akademije”. U tom smislu ova muzika se kreće od jasno raspisanih i aranžiranih tema, pa sve do slobodno improvizovanih delova, a same kompozicije nalaze inspiraciju sa jedne strane u muzici Alberta Aylera i takozvanog militantnog džeza Charlesa Mingusa, Maxa Roacha i Archieja Sheppa, preko Waitsovskih iščašenih valcera, pa sve do neizbežnog uticaja filmske muzike. I dalje Bratislav opisuje i poentira: „Ritam sekcija sa trojicom perkusionista nastoji da stvori apokaliptičnu podlogu za duvačku sekciju i klavir i gitaru, koja se često tretira perkusivno i pridružuje udaraljkama u kreiranju atmosfere. Muzika ove grupe je još jedna subjektivna slika objektivne stvarnosti”.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.