Najave Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Multimedijalna izložba: Black Box – brisanje prošlosti

5. septembra, na galeriji Mikser House-a, biće otvorena izložba “Black Box: Brisanje prošlosti” u formi multimedijalne instalacije na kojoj će se prikazati radovi 100 umetnika koji su učestvovali na istoimenoj izložbi u okviru Mikser festivala 2016 koji se održao od 8. do 12. juna u Savamali.

Mikser festival i Fakultet primenjenih umetnosti će od 5. do 12. septembra 2016. na galeriji Mikser House-a predstaviti video materijale, fotografije profesionalnih fotografa, samih autora, ali i slučajnih prolaznika i posetioca Mikser festivala nastalih tokom izložbe “Black Box: Brisanje prošlosti” na Mikser festivalu 2016.

foto: Marija-Piroški

Mobilna interaktivna postavka osmišljena je kao celina koja se može postavljati u različite prostore, sa ciljem afirmacije rada različitih autora, a pre svega mladih umetnika sa FPU koji do sada nisu imali adekvatne uslove da predstave svoja dostignuća. Ovakav vid izlaganja dopušta da se u visokom kvalitetu i u celosti predstave veoma složeni multimedijalni projekti.

Izložba će na jednom mestu prikazati preko 100 radova mladih umetnika, uporediti iskustva umetnika i publike i poslužiti kao povod za diskusiju o daljem razvoju projekta koji, sada kao već dvogodišnji projekat, polako prerasta u platformu za mlade umetnike širom regiona.

Otvaranje izložbe zakazano je za 5. septembar u 19 časova, a svečanost otvaranja će biti upotpunjena i dodelom zahvalnica umetnicima za učešće na drugom izdanju Black Box projekta.

Tema projekta Crna kutija za 2016, Brisanje prošlosti, pozvala je umetnike da predstave svoje viđenje prošlosti i istine o događajima, ličnostima i fenomenima, što je jedan od najvećih izazova u današnjem svetu masovnog nadzora, hiperumreženosti i prezasićenosti informacijama.

foto: Marija Piroški
Posmatrajući prošlost, kao u udžbenicima iz istorije, pojednostavljenu i svedenu na format kocke, umetnici svojim kreativnim mikro-umetničkim internvencijama upotpunjuju i nadograđuju našu predstavu njoj, sa ciljem da iskristališu najvažnije intimne i društvene teme koje neopravdano izostaju iz javnog diskursa.

foto: Marija Piroški
Izložba će biti dostupna javnosti do 12. septembra.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.