Najave Srbija

Mesec vina: 58. „Grožđebal“

Septembar je poznat i kao mesec vina, a širom Srbije se održavaju brojne manifestacije. Dani berbe grožđa – „Grožđebal“ se tradicionalno održava svake godine, trećeg vikenda u septembru u Vršcu.

Prva izložba vina u Vršcu održana je davne 1857. godine u kafani „Kod dva ključa“. Ova manifestacija je poznata po priči njenog maskote Vinka Lozića. To je izmišljeni lik našeg pisca Jovana Sterije Popovića (rođen i umro u Vršcu) i „potomak je rimskog boga vina i uživanja Bahusa“ (u Grčkoj Dionis).

Na početku slavlja, Vinko Lozić od gradonačelnika tradicionalno preuzima ključeve grada i od njega pravi „novi i drugačiji“ Vršac. U tom „novom“ Vršcu sve ulice su pijane, čuju se zvuci tamburica, a u kasne sate pevaju se boemske pesme iz najskrovitijih sokaka. Za to vreme Vrščani uživaju u kobasicama i vinu. Na kraju slavlja, odnosno na svečanom zatvaranju ključevi se vraćaju gradonačelniku.

Pored ovoga, manifestacuju prate i: nagradna igra „Grožđe iz aviona“, veliki broj izložbi grožđa, voća i vina, biciklistički karavan „U pohode vinogradima“, karnevalska povorka, Dečji maskenbal, kao i raznovrstan kulturno-umetnički i zabavni program. Atrakcija su i veliki plinski roštilji na kojima se peku kobasice. Takođe, tu je niz sportskih takmičenja, a najinteresantniji je „Ispijanje vina na metar“.

Na otvaranju „Grozđebala“ uvek učestvuju poznati estradni umetnici, a redovno se vrši i izbor lepotice „Berbe“. Atmosfera je vesela, opuštena, zanimljiva i zabavna – uvek ima od svega po malo i za svakog po nešto!

Ove godine odrzani su 58. po reduGrožđebal„.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.