Majstorski kurs baleta u okviru 16. Beogradskog festivala igre

0

Tokom predstojećeg, 16. Beogradskog festivala igre, jedan od vodećih evropskih pedagoga klasičnog baleta, maestro Emilijano Pikoli iz Rima, održaće u Beogradu svoj treći majstorski kurs, i to od 24. do 29. marta 2019. godine.

Kurs je namenjen različitim uzrastima učenika, od 8 do 18 godina, koji pohađaju profesionalne baletske škole u Srbiji, kao i mladim igračima. Maestro Pikoli će u Beogradu svakodnevno voditi časove klasičnog baleta i repertoara sa ciljem da deci i mladim igračima približi nove metode iz oblasti pedagogije klasičnog baleta  kao i najsavremenije trendove evropske baletske škole i savremene scene.

Nikolina Pašagić, učenica Baletske škole Nacionalne fondacije za igru

Majstorski kurs će se održati u prostorijama Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru u Beogradu, u Kolarčevoj 3. Grupe će biti podeljene na nekoliko nivoa, a kao i prethodnih godina, očekuje se oko 60 aktivnih polaznika.

Prijave za majstorski kurs za učenike profesionalnih baletskih škola i mlade igrače, vrše se u Nacionalnoj fondaciji za umetničku igru, putem telefona 0603500504 ili na e-mail: director@nationalfoundation4dance.com

Emilijano Pikoli je diplomirao u Baletskoj školi Opere u Rimu, pod vođstvom Elizabete Terabust. Radio je sa brojnim poznatim pedagozima, uključujući Dereka Dina, Viktora Litvinova i Masima Morikonea. Još za vreme školovanja, ostvario je zapažene uloge u Burnonvilovom „Napulju“, Mjasinovom „Grku Zorbi“, Pistonijevoj „La Stradi“, Prebilovom „Don Kihotu“ i „Krcku Oraščiću“, kao i u koreografijama Maura Bigoncetija i Dereka Dina.

Svoj prvi profesionalni angažman je dobio u Operi u Nici, gde je igrao u koreografijama Frederika Aštona, Džona Kranka i Leonida Mjasina. Svoju karijeru je nastavio u Baletu Opere u Bordou, trupom sa kojim je ostvario brojne turneje po Aziji. Kasnije se priključuje kompaniji Aterbaleto u Ređo Emiliji, u postavkama Morisa Bežara i Fabricija Monteverdea. Nastupao je često i u Areni u Veroni.

Nakon boravka u Italiji, ponovo se vraća u Francusku, i to u Balet Kapitol iz Tuluza, gde je igrao u svim klasičnim produkcijama, ali i u postavkama Jiržija Kilijana, Uve Šolc, Pitera Martinsa, Žorža Balanšina, Hansa van Manena…  Godine 2004. dobija francusku državnu diplomu za pedagoga umetničke igre, i počinje da predaje na Konzervatorijumu u Tuluzu, ali i kao gost u drugim evropskim školama.

Takođe je predavao analizu pokreta u osnovnim školama, za decu od 5-10 godina. Tokom 2011. godine, bio je angažovan kao balet majstor za produkcije Amedea Amodija. Iste godine, otpočinje saradnju sa rimskom Baletskom akademijom i postaje direktor baletskog departmana u centru D.A.F., posebno angažovan na kursevima stručnog usavršavanja. Emilijano Pikoli je često član žirija baletskih takmičenja u Italiji i inostranstvu, dok su mnogi njegovi učenici danas igrači u Baletu Opere u Rimu i Baletu Teatra San Karlo u Napulju, ili učenici prestižnih škola.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend