Muzika Najave Crna Gora

Koncert Roberta Lakatoša u Podgorici

U srijedu, 24. februara u 20h u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović, koncert će održati novosadski violinista Robert Lakatoš u okviru KIC-ovog koncertnog ciklusa – Laureati međunarodnih takmičenja. Nastupiće sa klavirskim saradnikom, švedskim pijanistom Ukijem Ovaskainenom.

Program koncerta će obuhvatiti djela poznatih kompozitora: Johanesa Bramsa, Edvarda Griga, Sezara Franka, Ežena Isaja i Henrika Vjenjavskog. Ulaz je slobodan.

Robert Lakatoš je počeo da uči violinu kao sedmogodišnjak u Muzičkoj školi Isidor Bajić, u svom rodnom gradu Novom Sadu. Kao najmlađi student violine u istoriji novosadske Akademije umetnosti, završio je osnovne i master studije u klasi čuvenog pedagoga Dejana Mihailovića. Redovno obrazovanje je nastavio na Visokoj umetničkoj školi u Cirihu (ZHdK), u klasi prof. Rudolfa Koelmana (Rudolf Koelman), gdje je postao stipendista švajcarske Fondacije za visoko nadarene talente Lyra. Usavršavao se na majstorskim radionicama i studijskim programima vodećih svjetskih violinista, među kojima su Šlomo Minc (Shlomo Minz) i Isak Raškovski (Itzhak Rashkovsky) u okviru kampa „Kechet Eilon“ (Izrael), kao i Aron Rosand (Aaron Rosand) na njujorškom festivalu Summit Music Festival. Trenutno sarađuje sa Julijanom Rahlinom (Julian Rachlin) na privatnom konzervatorijumu u Beču.

Među brojnim prvim i specijalnim nagradama koje je osvojio na domaćim i internacionalnim takmičenjima, posebno se ističu prve nagrade na takmičenjima Pablo Sarasate (Pamplona, Španija, 2015), „Mary Smart“ (Njujork, 2013), „Societe Generale Srbija“ (Beograd, 2009), kao i druge nagrade na takmičenjima Jeneuess Rumunia (Bukurešt, 2012), Andrea Postacchini (Fermo, Italija, 2011) i Violinskom takmičenju u Brentoniku (Italija, 2004).

Koncertnu karijeru, Robert Lakatoš razvija kao solista, kamerni muzičar i koncertmajstor na nastupima u Italiji, Španiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Izraelu, Americi, Rumuniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori.

Kao solista, svirao je s brojnim orkestrima, među kojima su: Simfonijski orkestar Navare, Simfonijski orkestar „Stanislav Binički“, Vojvođanski simfonijski orkestar, Niški simfonijski orkestar, Novosadski akademski orkestar, njujorški Orkestar Summit Music Festival, Novosadski kamerni orkestar, Vojvođanski kamerni orkestar, ciriški Kamerni orkestar ZHdK-Strings.

Robert Lakatoš je ostvario snimke za radijske i televizijske stanice u zemlji i inostranstvu, među kojima su i trajni zapisi za Radio-televiziju Vojvodine. Dobitnik je priznanja Autonomne pokrajine Vojvodine za najboljeg mladog umetnika (2006) i Vojvođanske akademije nauka i umetnosti. Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju docenta za glavni predmet violina. Svira na violini Svetozara Bogdanoskog i na gudalu ručne izrade Vladimira Radosavljevića.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.