Najave Crna Gora

Koncert indijske klasične muzike u Podgorici

Koncert indijske klasične muzike u izvođenju Nitianand Haldipur Trija biće održan u utorak, 24.novembra, u Modernoj galeriji Muzeja i galerije Podgorice (ul. Marka Miljanova br. 4), sa početkom u 20 sati.

KIC „Budo Tomović“ u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore i Ambasadom Indije u Beču, predstavlja indijskog umjetnika – Nitiananda Haldipura (Nityanand Haldipur) jednog od vodećih izvođača klasične indijske muzike na bansuri, flauti od bambusa, tipičnom južnoazijskom instrumentu. On će nastupiti u pratnji Udairaja Karpura i Ramanatana Krišna Kumara koji sviraju tablu i tampuru. Glavni sponzor turneje ovog trija je Indijski savjet za kulturne odnose.

Haldipur je dobitnih najvišeg nacionalnog priznanja za doprinos indijskoj klasičnoj muzici koje dodjeljuje Nacionalna akademija izvođačkih umjetnosti sa sjedištem u Nju Delhiju. Muzički kritičari i ljubitelji muzike u Indiji i u inostranstvu su oduševljeni njegovim maštovitim i dirljivim izvođenjima raga, koje obiluju neočekivanim i nadahnutim improvizacijama. Kao svestran muzičar, Haldipur je otvoren za vrijednosti koje nude druge kulture i stilovi. Njegov bogati repertoar se širi od klasične indijske muzike do eksperimentalne fuzije.

Nitianand Haldipur je sledbenik usamljene genijalne muzičarke Padma Bušan Smt. Anapurna Devi, koja predstavlja čistu srž visoko poštovanog muzičkog nasleđa. Rođen je u Bombaju, u produhovljenoj porodici koja je bila pravi ambijent za razvoj njegovog skrivenog muzičkog talenta. Njegov prvi “guru” koji ga je upoznao sa umjetnošću, tehnikom i estetikama sviranja na indijskoj flauti bio je njegov otac, pokojni Šri Niranjan Haldipur, sledbenik renomiranog maestra flaute Pandita Panalala Goša. Pored očevog uticaja, na muzičko interesovanje mladog Haldipura uticali su takođe topli umirujući zvuci bambusove flaute. Tokom naredne dvije decenije Nitiananda su obučavali Pandit Čidanand Nagarkar i Pandit Devendra Murdešvar. Njegov talenat je istinski procvjetao nakon 1986. godine, zahvaljujući čuvenoj Anapurni Devi (kćekra legendarnog Ustada Alaudina Kansaeba), koja ga je prihvatila kao svog učenika. Pod njenim stalnim nadzorom, sviranje Haldipura je dobilo uglađenu tonsku ljepotu, ritmičku eleganciju, dubinu, zrelost i novu dimenziju. Nastavljajući svetu tradiciju učenja tzv. Senia-Maihar škole, Haldipur se posvetio muzici poput virtuoza kao što su: Ustad Ali Akbar Kan, Pandit Ravi Šankar, Panalal Goš i Pandit Nikil Banerje. Obuzet svime što je čisto, lijepo i veličanstveno u indijskoj klasičnoj muzici, on je upio tešku osnovu, disciplinu i finese bogate zaostavštine koju je naslijedio.

Kao visoko rangiran umjetnik od strane Indijskog radija i Javnog servisa, Nitianand Haldipur je učestvovao na Nacionalnom muzičkom programu. Njegovu muziku su objavile izdavačke kuće Magnasound i Lineage.

Vidimo se u Podgorici!

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.