Najave Srbija

Kompanija Joanisa Mandafunisa i predstava koja se ne propušta na 14. Beogradskom festivalu igre

U okviru 14.Beogradskog festivala igre, 28. mart u 20h, u Beogradskom dramskom pozorištu mozete uživati u predstavi o Osipu Mendeljštamu, koreografa Joanisa Mandafunisa koji je započeo je svoju igračku, a zatim i koreografsku karijeru u trupi Vilijama Forsajta. Sledeći trend iscrpnog istraživanja koje prethodi koreografskom procesu, kreirao je brojne cenjene i nagrađivane postavke. Najnovijim naslovom, on odaje počast Osipu Mandeljštamu, pesniku ruske avangarde koji se borio za slobodu govora u režimu tiranije. Sprečen da objavljuje svoja dela i uništavan kao ljudsko biće, ovaj umetnik je posvetio život poeziji koja je postala svedočanstvo beskrajnog talenta i duhovne snage. Beogradsko izvođenje ovog komada, uključuje i našeg glumca Pavla Pekića.

Predstava sa kojim dolazite u Beograde je omaž ruskom pesniku, Osipu Mandeljštamu. Šta vas je inspirisalo? U kom trenutku ste otkrili njegovu poeziju i pretočili je u igru?

Ideja da napravimo komad inspirisan poezijom i životom Osipa Mandeljštama je došla od glumca Brusa Majersa, sa kojim smo zajednički započeli rad na predstavi. On je veoma poznat pozorišni i televizijski glumac, koji nam je otvorio novi svet i omogućio da se upoznamo sa velikim pesnikom. Na početku nam je bilo potrebno mnogo vremena da uopšte počenemo da razumemo njegovo pisanje, ali posle otprilike godinu dana, shvatili smo na koji način treba da prihvatimo i čujemo njegov rad, i da dopustimo sebi da doslovno budemo pomereni i promenjeni njime. Osipov život, iskustvo i njegov način izražavanja su posebni i neponovljivi. Potrebno je bezbroj slušanja da bi došli u to stanje u kome vas tekst pomera. Mislim da smo to uspeli da prenesemo publici snagu njegove poezije, i stvorimo komad plesnog teatra kakav se retko viđa. Izazov je svakako bio ogroman.

U srpsku verziju ove predstave, uključili ste i nama poznatog glumca, Pavla Pekića. Da li ste u kontaktu sa njim? Kako funkcioniše ova saradnja?

Da, odavno smo u kontaktu i radimo na beogradskoj verziji predstave. Pavle ima divnu sposobnost da govori poeziju sa onom jednostavnošću sa kojom je Osip pisao. Potreban vam je veoma iskusan glumac, da ne bi recitovao i glumio, nego da bi na sceni postao Osip Mandeljštam.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.