Najave Srbija

Karlo Kolombara u operi „Don Đovani“ na Velikoj sceni Madlenianuma

Najnovija produkcija Opere i teatra Madlenianum, opera V.A. Mocarta Don Đovani, izvešće se 27. marta sa gostima iz Italije. Karlo Kolombara (Carlo Colombara), jedan od najpoznatijih svetskih verdijskih baseva, u svom veoma gustom rasporedu za ovu godinu, gde između ostalog peva u Skali i po celoj Italiji, kao i u Moskvi, Seulu, Beču, Madridu, Briselu…našao je vremena da nastupi u Operi i teatru Madlenianum u ulozi Don Đovanija. Olivera Merkurio (Olivera Mercurio), sopran koja je muzičke studije završila u Beogradu, sa stalnim angažmanom u Italiji, pevaće u našoj produkciji Dona Elviru. Dirigent je Andrea Čerta (Andrea Certa), umetnički direktor Luglio Musicale Trapanese opere sa Sicilije. U ovom sedmom izvođenju, produkcije koja se naizmenično igra u Madlenianumu i Narodnom pozorištu u Beogradu, koja je prva koprodukcija ova dva teatra, pojaviće se i solisti: Aleksandar Manevski kao Komendatore, Snežana Savičić Sekulić kao Dona Ana, njegova kći, Marko Živković kao Don Otavio, njen verenik, Dragoljub Bajić, kao Leporelo, sluga Don Đovanija, Marko Pantelić kao Mazeto, mladi seljak i Nevena Matić kao Cerlina, njegova nevesta, uz hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu. Večito intrigantna priča o belosvetskom zavodniku Don Đovaniju i njegovim prevarama i manipulacijama tananih ženskih bića sadržaj je ove opere.

Karlo Kolombara se smatra jednim od najznačajnijih italijanskih verdijanskih basova na svetu. Godine 1984. pobedio je na takmičenju „Rikardo Straćari“ u Bolonji. 1986. godine osvojio je zlatnu medalju kao najbolji italijanski pevač na takmičenju „Đovani Batista Vioti“ u Verčeliju, a 1987. godine napravio je svoju pozorišnu teoriju u Milanu sa As.Li.Co (Koncertno društvo iz Koma).

Godine 1989, sa svojih 25 godina, debitovao je u pozorištu La Skala u Princu od Bujona, u operi Adrijana Lekuvrer u režiji Đanandrea Gavacenija, bio je Lorenco u Kapuleti i Montegi, u režiji Rikarda Mutija u Teatru Boljšoj, Timur u Turandotu,u režiji Lorin Mazela, izvedenoj u Državnoj palati Kremlja, a 1990. u ulozi Proćide u operi Sicilijanska večernja u režiji Mutija, Lučija od Lamermura sa Vinćencom La Skolom 1992. godine, nastavlja na RAI, ali se redovno vraća u raznim sezonama u delima kao što su Nabuko, Magbet (na otvaranju sezone Skaliđero teatra 7. decembra 1997. godine) i u Krunisanju Popeje.

Kasnije je nastupao u najprestižnijim pozorištima na svetu, uključujući: Bečku državnu operu, Metropoliten u Njujorku, moskovski Boljšoj teatar, Pozorište Kolon u Buenos Ajresu, Operu u Parizu, Kovent Garden u Londonu, Arenu u Veroni (gde redovno peva od 1992. do 2015. godine, otvarajući sezonu pet puta), firentinski Mađo Muzikale, pozorište Opera u Rimu (u operi Lučija od Lamermura 1992. godine sa Alfredom Krausom), u Tokiju i takođe u nekoliko prestižnih koncertnih dvorana kao što su Karnegi Hol u Njujorku, Kraljevska koncertna dvorana i Vigmor Hol u Londonu, Koncerthaus i Muzikferajn u Beču i koncertnoj hali Concertgebouw u Amsterdamu.

Sarađivao je sa vodećim dirigentima kao što su Rikardo Šajli, Myung-Whun Chung, Kolin Dejvis, Đanandrea Gavaceni, Karlo Maria Đulini, Eliahu Inbal, Lorin Mazel, Zubin Mehta, Rikardo Muti, Antonio Papano, Majkl Plason, Džordž Pretr, Volfgang Savališ, Đuzepe Sinopoli i Georg Solti, kao i sa režiserima kao što su Žan-Pjer Ponel, Franko Zefireli, Verner Hercog, Luka Ronkoni, Grejem Vik, Robert Karsen, Ilajdža Mošinski, Džonatan Miler, Peter Štajn i mnogi drugi.

Među brojnim snimljenim izdanjima za najvažnije produkcijske kuće treba pomenuti Aidu i Lučiju od Lamermura u režiji Zubina Mehte, kao i šest izdanja Verdijevog Rekvijema i recitala Velike operske scene, koje je objavila Deka 2016. godine.

Tokom svoje karijere, Karlo Kolombara dobio je nagrade: Lauri Volpi (1994), Oracio Tozi (1995), Kapeli (1999), Zlatna pređa (2002), Monteverdi (2009), Zlatna nagrada Bonci (2011), Domeniko Dancuzo (2014), i međunarodnu opersku nagradu – Oskar dela Lirika (2017).

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.