Najave Srbija

Jedinstveno veče najbolje džez muzike sa latino inspiracijama

DOSSIER DORANTES PELE PATRICIA.inddU petak 30. oktobra, od 19:30 časova u Velikoj Sali Doma omladine Beograda, u okviru glavnog programa 31. Beogradskog džez festivala, publici predstavljamo dve istinske zvezde fuzije džeza i latino muzike: jednog od najboljih savremenih džezera uopšte,Migela Zenona, poreklom iz Portorika, te špansku zvezdu Davida Penju Dorantesa.

Ulaznice za ovaj dupli koncertni program su već u prodaji, po specijalnoj promotivnoj ceni od 1000 dinara! Takođe, po istoj ceni u prodaji su i ulaznice za već najavljeni dupli program 29. oktobra od 19:30 časova – koncerti Jelena Jovović Jazz Junction iJames Brandon Lewis. Kompleti ulaznica za glavni program 31. Beogradskog džez festivala se mogu kupiti po pretprodajnoj ceni od 3.300 dinara. Kompleti ulaznica za ponoćni program u pretprodaji koštaju 1200 dinara. Prodaja ulaznice vrši se preko EVENTIM mreže.

Miguel-ZenonMigel Zenon predstavlja malu grupu velikih novih džez umetnika koji uspešno balansiraju između tradicije i inovacije. Širom sveta uvažavan kao jedan od najuticajnijih, i istinski revolucionarnih saksofonista svoje generacije, takođe je razvio jedinstveni izraz kao kompozitor i konceptualista, koncentrišući svoj rad na uspostavljanju najbolje mešavine latino-američkog folklora i džeza. Posebno, svetu je predstavio raznovrsnu muzičku tradiciju Portorika, uspešno tumačeći muziku svoje otadžbine jezikom savremenog džeza.

Zenon je rođen i odrastao u Portoriku, a od studija živi u Sjedinjenim Državama. U prošlogodišnjoj anketi kritičara uticajnog časopisa Jazz Times, izabran je za džez muzičara godine (apsolutna kategorija) i, naravno, pobedio u kategoriji alt-saksofonista. Ove godine je priznanje za najboljeg saksofonistu dobio od Asocijacije (američkih) džez kritičara. Dobitnik je i 4 nominacije za Gremi i Latin Gremi. Dodeljujući mu tzv. “Grant za genije”, fondacija Mekartur istakla je da je “ovaj mladi muzičar i kompozitor veliča umetničku, kulturnu i društvenu tradiciju džeza, u isto vreme stvarajući potpuno novi džez jezik za 21. vek”.

Dorantes je mega zvezda španske muzičke scene. Njegovi spotovi na jutjubu imaju i po nekoliko stotina hiljada pregleda! Pijanista izuzetno ekspresivne tehnike (poput Mišela Kamila), u projektu Interaction udružuje džez i flamenko emociju, muziku i ples, ritam i prepoznatljivu flamenko harmoniju, u saradnji sa perkusionistom Havijerom Rubalom i flamenko igračicom Leonor Leal. Pod vođstvom Dorantesa, tri elementa stvaraju intenzivni prostor ritmova i izraza, u kome se spajaju duša i snaga flamenka, kao izraza koji povezuje njihove misli, želje i emocije. Koncert na Beogradskom džez festivalu je deo regionalne turneje, u okviru koje će posetiti i Ljubljanu i Bukurešt.

David Penja Dorantes rođen je 1969. godine u Lebriji, u porodici istaknutih flamenko izvođača, upijajući korene ove muzike od najmlađih dana. Studirajući klavir na konzervatorijumu u Sevilji, oduvek se interesovao za spajanja flamenka, džeza, klasičarskog impresionizma i avangardne muzike, bivajući među pionirima izvođenja flamenka na klaviru. Na bijenalu ove muzike u Sevilji 2003. godine ostvario je istorijski uspeh – osvajajući čak 4 statue Hirardilja (Oskar u flamenko svetu) u različitim kategorijama. Osim raznovrsnih solo projekata, u poslednje vreme često nastupa u duu sa virtuozom kontrabasa Renoom Garsija-Fonsom.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.