Najave Bosna i Hercegovina Srbija

Izložba stripa Berina Tuzlića u galeriji Štab

Izložba stripa i projekcija kratkog filma „Strašila“ autora Berina Tuzlića, animatora i strip umetnika iz Bosne i Hercegovine biće otvorena 4. septembra 2015. godine u 20:30h u galeriji Štab u Beogradu (Crnogorska 10), a trajaće do 8. septembra.

Na otvaranju izložbe nastupiće u unplugged izvođenju bend Bezbeli Apstraklije, čiji je Tuzlić član.

Berin Tuzlic
Berin Tuzlic

Otužni i istrošeni televizori i radio-aparati žive u samoći stvarajući klimu idealnu za zastrašivanje svakoga ko ne misli svojom glavom. Ljudi žive zatvoreni u svojim kućama od otpadaka i na taj način pokušavaju da pronađu sklonište od medija koji ih proganjaju. U tom haosu nalazi se jedna devojčica-strašilo koja pomoću vizije ljubavi uspeva ono naizgled neostvarivo – da stekne prijatelja.  U ovom svojevrsnom i naizgled jednostavnom stripu, želeo sam da iscrtam čitave nijanse odnosa i društvenog konteksta i da strip „Strašila“ oslikava stvarnost savremenog doba koje u globalnim tokovima komunikacije i zagušenosti informacijama nastoji da odiše „senzacionalizmom“. Naizgled dečiji strip „Strašila“ se lako smešta u svet odraslih propitujući osnovnu ulogu masovnih medija prema njihovim potrošačima,“ izjavio je Berin Tuzlić, autor stripa i animiranog filma „Strašila“.

O autoru:

Rođen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, Berin Tuzlić je edukaciju u oblasti animacije stekao u svojoj zemlji, kao i u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj i Zagrebačkoj školi crtanog filma. Na  dugometražnom animiranom filmu Šegrt Hlapić u produkciji Croatia filma je radio 1996. godine, a na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz oblasti reklamne industrije, animacije i dizajna, francuska televizija Arte bira Tuzlića kao kandidata za program PRIMN francuske vlade za edukaciju po svetskim standardima renomirane francuske televizije iz oblasti vizualnih komunikacija.

Nagrađen je prestižnim izdanjima, od kojih treba istaći „Zlatni dukat Ataturk“ za kreativni slogan „Yes, we are open“ turskog ministarstva kulture i turizma, kao i za film „Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje“ koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade koju je dodelilo francusko ministarstvo kulture, značajno je spomenuti i dodelu nagrada ASIFA international u saradnji sa Kineskom vladom u Chang chunu Institut za animaciju.

Foto_izlozba

Tuzlić je učestovao sa svojim autorskim radovima na preko 20 međunarodnih festivala širom sveta: od Francuske, Japana, Njujorka, pa do Hirošime, Isfahana, Kine, kao i regije. Trenutno je suvlasnik i kreativni direktor u agenciji za integrisanu tržišnu komunikaciju u Bosni i Hercegovini Via Media, a kao osnivač Udruženja za art i vizualne komunikacije PIXEL obavlja dužnost  Predsednika ASIFE BIH – svetskog udruženja animatora.

Strip „Strašila“ je za područje Bosne i Hercegovine izdao PIXEL Sarajevo, a koliko je strip međunarodno priznat dokazuje i činjenica da se našao na policama škotskog strip-izdavača „Komicbrew“ koji je aktivirao i online prodaju u engleskoj verziji. Verziju stripa na bosanskom jeziku je moguće naručiti na web stranici autora ili u striparnici Agarthi Comics u Sarajevu.

O bendu:

Bend Bezbeli apstraklije je nastao u Sarajevu 2014. godine i do sada su u saradnji sa Croatia records-om izdali album „Kad je bal nek’ je kanibal“. Muzički pravac kojim se „Apstraklije“ vode su sami nazvali „Teferidž punk“ kao jednu vrstu „bosanskog panka“.

Članovi ovog benda su u poplavi etiketiranja dali sebi i umetnička imena, i to Turbo Avaz – vokal i gitara, Bassitaga – bas gitara i Estamlija – bubnjar.

Ime benda ima jednostavno objašnjenje vremena u kojem živimo – bezbeli je reč koja se upotrebljava u sarajevskom žargonu kada se sagovornik želi „ostaviti bez teksta“, tj. da ne zna da li mu se neka njegova mišljenja i stavovi potvrđuju ili ne, a apstraktno je sve ovo što nas okružuje kako bi nam fokus bio u velikoj zabuni.

Dodatne informacije:

„Strašila“ na Komicbrew-u

Animirani film „Strašila“

Official site – Berin Tuzlic

www.bezbeliapstraklije.com

www.facebook.com/bezbeliapstraklije

http://www.deezer.com/album/8686157

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.